Нови председник Јужне Кореје Мун Џае Ин

© AP Photo / Lee Jin-manМун Џае Ин
Мун Џае Ин - Sputnik Србија
Пратите нас
Либерал Мун Џае Ин прогласио је победу на ванредним председничким изборима у Јужној Кореји, након што су његова два највећа ривала признала пораз.

Мун, кандидат Демократске партије левог центра и велики фаворит испитивања јавног мњења, освојио је 41,4 одсто гласова, као се наводи у излазним анкетама које су спровеле три телевизијске куће.

Протести у Сеулу - Sputnik Србија
Сеул: Стотине хиљада демонстраната тражи смену председнице (видео)

Конзервативац Хонг Џун Пјо је далеко иза њега, са 23,3 одсто гласова, а следи кандидат центра Ан Чеол Су са 21,8 одсто гласова. Ови кандидати су раније, након објављених резултата излазних анкета, признали пораз.

Победом Мун Џае Ина окончава се деценија владавине конзервативаца, а предвиђа се да ће између осталог бити промењена и политика према Северној Кореји.

Либерал Мун је бивши адвокат специјализован за одбрану људских права, а представља се као човек који може да помери земљу ван скандала из ере бивше председнице Парк Геун Хје.

Превремени председнички избори сазвани су после корупционашког скандала који је довео до опозива председнице Парк, која је оптужена да је дозволила блиској пријатељици да изнуђује новац од компанија, што је она негирала.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала