Пала влада Косова: Срби пресудили

© REUTERS / Agron BeqiriИса Мустафа у парламенту тзв. Косова
Иса Мустафа у парламенту тзв. Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
На ванредној седници парламента Косова посланици су изгласали неповерење влади коју предвоси Иса Мустафа. За неповерење влади гласало је 78 посланика, 34 је било против, а троје уздржано. Очекује се расписивање ванредних парламентарних избора на Косову.
Немачка канцеларка Ангела Меркел за говорницом у Бундестагу - Sputnik Србија
Шок за Меркелову, у Бундестагу се орило: Влада Косова је терористичка ОВК (видео)

Славко Симић, шеф посланичке групе Српске листе у косовском парламенту, за Спутњик је рекао да је тај посланички клуб још раније одлучио на састанку одржаном  пре почетка Скупштине да ће гласати за неповерење Мустафиној влади.

„Од наших гласова сигурно да ће зависти да ли ће влада пасти или не. Ми смо на састанку који смо имали анализирали и коалициони споразум који имамо са владајућим странкама — Демократским савезом Косова и Демократском партијом Косова. Дакле, споразум на којем почива влада у Приштини. Закључили смо да ниједан од елемента који се налазе у споразуму није испоштован. Чак су и неки елементи споразума до те мере деградирани да се уопште нити у политичком круговима нити у јавности више не спомињу. Мислим на ЗСО, на процес дијалога, процес приватизације предузећа са српском већином, на узурпирану имовину СПЦ и српског народа који живи на Косову и Метохији… Видећемо како ће се развијати ток седнице, али тренутно стање према нашој анализи је такво да ћемо гласати за рушење владе Косова“, каже Симић за Спутњик.

Он објашњава да је потребна влада са ефикаснијим механизмима која ће бити одлучнија и одговорнија и која ће моћи да покрене многе ствари са мртве тачке.

„Налазимо се у једној потпуној политичкој и институционалној стагнацији где нема конкретних корака, нити се решавају суштински проблеми са којима се на Косову и Метохији суочава српски народ“, изјавио је шеф посланика Српске листе.

Присталица опозиционих странака на Косову баца камен ка полицији на демонстрацијама у Приштини - Sputnik Србија
Пацоли: Косово ће се суочити са немирима

Он није могао да нам каже кога виде као нове партнере међу албанским странка уколико буде пала ова влада, али је рекао да нека имена, која се сада налазе на Српској листи и који су посланици у парламенту Косова, сигурно неће бити у будућем саставу нове парламентарне већине. Захтев за изгласавање неповерења влади поднела је Иницијатива за Косово уз подршку Алијансе за будућност Косова и Самоопредељења, као и 12 посланика из редова партија на власти.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала