Трибунал одбио да Младића пусти на лечење у Русију

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERSРатко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хашки трибунал одбио је да пусти Ратка Младића на привремену слободу ради лечења у Русији, јер и поред гаранција руских власти није уверен да ће се вратити, као и јер сматра да има адекватан медицински третман у притворској јединици тог суда у Шевенингену, саопштено је из Хага.
Ратко Младић у хашкој судници - Sputnik Србија
Младић тражи привремено пуштање на слободу ради лечења

Младићева одбрана је тражила хитну дозволу Судског већа да му се омогући лечење у Русији, јер му се здравствено стање драстично погоршало у притвору, те да је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

Свој захтев поткрепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама Амбасаде Русије у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбедност.

Тим поводом, како се наводи у поднеску Трибунала, Министарство спољних послова Холандије је указало да у случају одобрења привременог пуштања на слободу, оно не може да почне пре него што Младић буде пребачен у Русију, а било би окончано његовим враћањем у Трибунал у Хагу.

Тужилаштво Хашког трибунала успротивило се захтеву Младићевих бранилаца, јер сматра да Младић не испуњава услове за лечење на привременој слободи, будући да је био у вишегодишњем бекству током којег му се, према наводима тужилаштва, здравствено стање веома нарушило, док у притвору Трибунала сада има адекватан лекарски третман.

Дарко Младић, син Ратка Младића - Sputnik Србија
Дарко Младић: Рат је изазвао Алија, а не мој отац

Судско веће судије Алфонса Оријеа, које до краја године треба да му изрекне првостепену пресуду, сматра да Младић није испунио услове за пуштање на слободу и није уверено да ће се вратити у Трибунал.

Такође сматра да у притворској јединици има адекватан медицински третман.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.

Првостепена пресуда требало би да му буде изречена до новембра 2017. године, а чека је у притвору Хашког трибунала.

Младић је након вишегодишњег бекства био ухапшен у Србији и изручен у Хаг у мају 2011. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала