Трампов саветник: Лавров није добио поверљиве информације

© REUTERS / Kevin LamarqueСаветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, Херберт Рејмонд Макмастер
Саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, Херберт Рејмонд Макмастер - Sputnik Србија
Пратите нас
Саветник за националну безбедност САД Херберт Рејмонд Макмастер коментарисао је на конференцији за новинаре медијске извештаје који тврде да је Трамп наводно дао тајне информације шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову.
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Открио сам тајну Русији, па шта

У понедељак је „Вашингтон пост“ објавио да је Трамп министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову и амбасадору Русије у САД Сергеју Кисљаку саопштио информације о терористичким претњама у вези са лаптоповима у авионима. Информација је наводно дошла од америчког партнера путем споразума о размени обавештајних података.

Он је рекао да је ова оптужба „потпуна нетачна“ и додао да је Трамп са руским министром разговарао о „потпуно прикладним информацијама“ за које сматра да ће унапредити националну безбедност.

„У контексту тог разговора, оно што је председник (Трамп) разговарао са министром спољних послова (Лавровом) потпуно је прикладно том разговору и у складу са рутинском разменом информација између председника и сваког лидера са којим је повезан“, истакао је Макмастер.

Он је рекао да је стварна претња то што је дошло до цурења која се односе на рад Беле куће који се не дели са јавношћу, и то представља ризик по америчку националну безбедност.

Доналд Трамп и Сергеј Лавров у Белој кући - Sputnik Србија
Нова хистерија у САД: Трамп предао тајне информације Лаврову?

Макмастер је рекао да је Трампов разговор са руским дипломатама био усмерен на подстицање координације у вези са ДАЕШ-ом. „Трамп је нагласио да постоји област сарадње са транснационалним терористичким организацијама, конкретно са ДАЕШ-ом, организацијом која је већ оборила руски авион“, рекао је Макмастер. „То је био контекст разговора“.

Он је додао да је тема разговора Трампа и Лаврова претходно разматрана са америчким савезницима. Питање се тицало претње за авијацију, рекао је он.

Он је рекао да Трамп „није угрозио никакве изворе начина прикупљања (поверљивих) информација“.

„Председник чак није био ни свестан одакле је та информација дошла“, истакао је Макмастер. „Он није био информисан ни о извору и начину добијања информација“.

 

Twitter

Пратите нас на Твитеру и први сазнајте оно што други прећуткују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала