Научници открили какво време омета сан

© Fotolia / StokketeНесаница илустрација
Несаница илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Пораст температуре током ноћи негативно утиче на сан, утврдили су истраживачи са Калифорнијског универзитета у Сан Дијегу. Резултати су објављени у научном часопису „Сајенс адвансиз“ (Science Advances).
Будилник поред девојке која спава - Sputnik Србија
Недостатак сна скраћује живот

Разлог за истраживање био је топлотни талас забележен у Сан Дијегу у октобру 2015. године, рекао је један од аутора Ник Обрадовић за портал „Еурекалерт“. Обрадовић је истакао да су и он сам и многи други тада патили од недостатка сна. То му је дало идеју да провери да ли постоји неки образац између температурним скоковима током ноћи и квалитетом сна.

Материјал за истраживање били су подаци заједничког медицинског истраживања, прикупљени у периоду од 2002. до 2011. године уз учешће 765.000 становника САД. Научници су упоредили случајева недовољног сна које су пријавили испитаници и информације метеоролошке службе о температурним условима.

Резултати су показали да абнормални пораст температуре од једног степена Целзијуса доводи до три случаја недостатка сна на сто особа месечно. Негативан утицај загревања ноћу постаје израженије током лета. Научници су такође истакли да особе са нижим материјалним примањима, као и они који су старији од 65 година, више од других пате од недостатка сна који је повезан са температурним скоковима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала