Ко је заправо Багдади и каква је његова веза с најратоборнијим америчким сенатором

© AP Photo / Militant video, FileЕл Багдади, вођа ИД
Ел Багдади, вођа ИД - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер ДАЕШ-а Абу Бакр ел Багдади родио се у предграђу Багдада. Није познато да ли је име под којим га сви знају псеудоним или није. Врло се мало зна и о младости терористе. Познато је да је похађао техерански Исламски универзитет, да је стекао звање магистра, живео је веома скромно и изнајмљивао је малу собу.
Вид на здание Пентагона в Вашингтоне - Sputnik Србија
Коалиција САД и Пентагон: Биће нам драго ако је Багдади мртав

Министарство одбране Русије проверава информације о могућој ликвидацији лидера ДАЕШ-а Ибрахима Абу Бакра ел Багдадија у нападу руске авијације 28. маја у области Раке. 

Добар познаник сенатора Мекејна? 

У интервјуу „Дејли телеграфу“ бивши припадник ДАЕШ-а је навео да је Ел Багдади „био пажљив и скроман“ и да „није био човек склон насиљу“. Није се клонио монденских занимација — играо је фудбал, ишао је на пикнике и журке. 

Америчку инвазију на Ирак дочекао је као имам у једној од багдадских џамија. Управо су се тада његови погледи муњевито радикализовали. 

Багдади се прикључио исламистима и временом је стекао звање поглавара ирачког огранка Ал Каиде. 

Заробили су га Американци, у заточеништву је био четири године. У том периоду ликвидирани су главни руководиоци Ал Каиде на Блиском истоку. Међу исламистима је настао вакуум власти који је Ел Багдади попунио. 

Вођа Исламске државе Абу Бакр ел Багдади - Sputnik Србија
Руски ловци одсекли главу ДАЕШ-у — герилци спремају освету у три крвава сценарија

Након тога настају загонетке. Исламиста је, према једним подацима, ослобођен 2004, а према другим 2009. године. Из непознатих разлога, против њега није подигнута никаква оптужница. 

У мају 2013. године сенатор Џон Мекејн је нелегално посетио провинцију Идлиб у Сирији, где је стигао са територије Турске, како би се састао са лидерима наоружане опозиције.

Јавност је сазнала за то путовање тек након Мекејновог повратка у Вашингтон. Сенатор се састао са борцима Сиријске слободне армије, међу којима је био и генерал Салим Идрис. 

Читав низ медија навео је да је међу учесницима тих састанака био и Ел Багдади. 

Имајући у виду давнашње везе Американаца са руководством Ал Каиде (оснивач организације Осама бин Ладен сарађивао је са ЦИА још осамдесетих година прошлог века у Авганистану), то је на неки начин било и логично. 

Сергеј Лавров у Калињинграду - Sputnik Србија
Лавров: И након Багдадија — Багдади

Неухватљиви калиф Ибрахим

На пролеће 2013. године Ел Багдадијева организација почела је званично да се зове „Исламска држава“ и тада се укључила у грађански рат у Сирији.

Ел Багдади је деловао аутономно и ни са ким није усаглашавао своја дејства. У фебруару 2014. године централно руководство Ал Каиде је саопштило да одустаје од подршке ДАЕШ-у и својим званичним огранком у Сирији прогласило је другу организацију — Нусра фронт. 

У наредних годину дана ДАЕШ је преузео контролу над знатним делом северног Ирака и делом Сирије. За престоницу организације проглашена је Рака, а сам Ел Багдади је проглашен калифом Ибрахимом. Тада је почео да тврди да је „директан потомак пророка Мухамеда“.

Од тада су екстремистичке организације џихадиста широм планете почеле да се заклињу ДАЕШ-у, а Ел Багдади је изградио економску империју, добијајући приходе не само од пљачки и откупа, него и од трговине нафтом. 

Да је лидер ДАЕШ-а убијен саопштено је више пута до сада, али се потом испостављало да је Ел Багдади жив. „Ел Арабија“ и „Гардијан“ су 2015. године објавили да је тај терориста убијен, а прошле године ту вест су пренели и ирански телевизијски канали „Прес ТВ“ и „Ел Сумерија“. 

 

О Абу Бакар ел Багдадију више прочитајте у текстовима „Ел Багдади — монструм из америчке кухиње“ и „Ко је Абу Бакар ел Багдади“!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала