Тилерсон има нови план за Русију

© REUTERS / Joshua RobertsАмерички државни секретар Рекс Тилерсон
Амерички државни секретар Рекс Тилерсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Рекс Тилерсон припремио је план за изградњу односа са Русијом, јавили су медији позивајући се на тајни документ.
Председник САД Доналд Трамп и државни секретар Рекс Тилерсон током састанка са кинеским председником Си Ђинпингом на Флориди - Sputnik Србија
Тилерсон: Нема ресета с Русијом, ту смо где смо

Интернет портал „Базфид“ навео је да план није преамбициозан, али је усмерен на изградњу „конструктивних радних односа“ са Москвом.

„Тренутно су односи САД и Русије у сливнику. Желимо да постигнемо да не оду у канализацију“, објаснио је високи представник Стејт департмента који је желео да остане анониман.

Портал је додао да Тилерсонов план има три главне тачке.

Прво, он би требало да убеди Москву да се уздржи од онога што Сједињене Америчке Државе сматрају агресивним акцијама и стави до знања да ће Вашингтон узвратити.

Друга тачка је сарадња са руском страном о питањима од стратешког интереса за Сједињене Америчке Државе, укључујући Сирију и Северну Кореју, као и сајбер-безбедност. Конкретно, Тилерсон жели да тражи координацију са Русијом у борби против терористичке групе ДАЕШ, која је забрањена у обе земље. Што се тиче Северне Кореје, план би требало да преокрене пораст трговине између Русије и Северне Кореје како би се изоловао Пјонгјанг.

Сиријски војници - Sputnik Србија
Одлука Москве је хитац упозорења: Не изазивајте судбину

Трећа тачка плана наглашава значај одржавања стратешке стабилности са Русијом.

Медији су такође приметили да је, за разлику од Обаминог времена, Стејт департмент постао главни аутор стратегије о Русији, док је у Обаминој администрацији за то био одговоран Савет за националну безбедност Беле куће.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала