Да ли ће „хрушчовке“ постати скијалишта

© Sputnik / Иља Питаљев / Уђи у базу фотографијаДепонија у Москви
Депонија у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
У служби за односе са јавношћу московског Одељења за екологију рекли су за РТ да ће, у оквиру програма обнове, грађевински отпад након рушења петоспратница бити прерађен. Притом, из ресора су нагласили да засад није решено у које сврхе ће отићи ове секундарне сировине.
Хрушчовка - Sputnik Србија
Зашто је Путин наредио рушење „хрушчовки“

„Највећи део отпадака ће бити прерађен, то је тачно. Друга ствар је на шта ће он отићи: путеве, куће или рекултивацију. За све то се користи управо прерађени отпад. То могу бити све могуће варијанте. Програм обнове је предвиђен за двадесет година, тако да се могу појавити и други начини коришћења отпадака“, изјавили су у служби.

У Одељењу су рекли за РТ да су отворени за предлоге о томе како је најбоље искористити прерађени грађевински отпад.

Министар за екологије московске области, Александар Коган, изјавио је да балашихинска депонија може бити претворена у скијалиште.

Материјали који остану након рушења зграда нису опасни и нису радиоактивни, зато ће бити одлични за затрпавање депонија. Обично се у те сврхе користе глина или песак. Депонија у Бачлишаху је толико велика да ће, према програму обнове, на њу бити потрошена половина отпада од порушених „хрушчовки“.

Сателит у свемиру - Sputnik Србија
Руски „сателити-убице“ оживели након две године „спавања“

Са друге стране, бивши градоначелник Москве Јуриј Лушков у разговору за РТ је предложио да се грађевинско смеће од порушених „хрушчовки“ користи за путеве. Има и предлога  да се смеће искористи за грађевински материјал и рекултивацију.

У овом тренутку у програму обнове је 4.500 зграда, од којих се очекује 4-6 кубних метара бетона. Овај материјал би требало да буде прерађен и након тога искоришћен. 

Савет федерације ће 28. јуна разматрати закон о обнови, који је усвојила Државна дума. Овај документ тренутно стоји на столу председника Владимира Путина, а након потписа шефа државе, програм реновације ће ступити на снагу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала