Опет у фокусу: Плоча са усташким поздравом у Јасеновцу (не) остаје

© AP Photo / Darko BandicЗастава "За дом спремни"
Застава За дом спремни - Sputnik Србија
Пратите нас
Надгорњавање око постављене спомен плоче припадницима ХОС у Јасеновцу, на којој је исклесан усташки поклич „За дом спремни” траје дуже од пола године у врху хрватске власти, а данас се то питање поново нашло у фокусу хрватске јавности, након што Вечерњи лист објавио да је Министарство управе оценило да нема законског основа за њено уклањање.

Премијер Андреј Пленковић, који је раније ове седмице рекао да је то министарство задужио да сачини „дубинску анализу“ тог питања је то одмах демантовао рекавши да није тачно да је влада одлучила да спорна плоча у Јасеновцу остаје.

Вечерњи лист, додуше, није ни навео да је влада одлучила да поменута плоча остаје у Јасеновцу, али је пренео, позивајући се на своје изворе, да је Министарство управе оценило да нема законског основа за њено уклањање.

Иво Јосиповић - Sputnik Србија
Јосиповић: Мера хрватства је колико се не воли Србија

Извор листа је рекао и да је такво мишљење достављено влади, која ће га потом проследити парламенту на одлучивање.

Пленковић, који се налази у Бриселу, демантовао је да спорна спомен плоча са усташким поздравом „за дом спреми“ остаје у Јасеновцу.

„Неистинита је информација о одлуци владе да ће плоча ХОС-а с натписом ’за дом спремни‘ остати у Јасеновцу“, казао је премијер Пленковић у Бриселу, пренела је регионална Н1 тв.

Упитан треба ли та плоча тамо да остане, Пленковић је одговорио:

„Све сам рекао у интервјуу неки дан. То је тема о којој треба разговарати са свим партнерима у влади. У интервјуу сам рекао све, прочитајте га. Кад то буде тема у Европском Савету, онда ћемо о томе причати“, рекао је Пленковић.

Потом се огласила и Хрватска народна странка, нова чланица владајуће коалиције, из које поручују да спомен плоча припадницима ХОС-а може да остане у Јасеновцу, али без усташког поздрава.

„Став ХНС-а о натпису на плочи ХОС-а врло је јасан. Поздрав ’за дом спремни‘ нама није прихватљив. Што се нас тиче плоча може остати, али без спорног натписа. Ово је питање цивилизацијских норми и вредности које смо као друштво досегли. Пред владом је у околностима нових политичких односа пуно изазова, но уверени смо да ће се и ово питање решити на начин да Хрватска потпуно и недвосмислено одбацује било какву појаву фашизма те фашистичког знамења и поздрава у 2017“, наводи се у саопштењу те странке достављеном медијима.

ХНС се, како се наводи, залаже за отворену и толерантну Хрватску, за земљу чији су грађани изашли из идеолошких ровова и у којој се не расправља о поделама, него о кључним егзистенцијалним питањима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала