Едита Тахири признала ко је блокирао Заједницу српских општина

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Едита Тахири
Едита Тахири - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовска министарка Едита Тахири позитивно је оценила иницијативу шефице европске дипломатије Федерике Могерини да позове председника Србије Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија у Брисел и истовремено признала да Косово блокира формирање ЗСО.

Тахиријева је у интервјуу за портал „Косев“ изјавила да мисли да је, иако је дијалог био замрзнут, требало наставити са применом Бриселског договора.

Титаник-илустрација - Sputnik Србија
Србија поручила ЕУ: Нећемо да будемо гуске у магли, дајте тачан датум уласка у Унију

Мисли, каже, да је за шест година овај дијалог дао врло важне резултате, али јој је жао што су нека велика питања блокирана.

„Правосуђе, енергија, признавање диплома — то су питања која блокира Србија: Заједницу блокира Косово“, потврдила је Тахиријева.

Тахиријева мисли и да ће други део године бити период којим ће се дефинисати оквир за, како каже, „обострано признавање“, као и „временска динамика“.

„Другим речима — треба да се дефинише дневни ред за разговоре, тако да се можда до пролећа то и заврши“, навела је.

Упитана где је ЗСО у тој „кутији“, Тахиријева понавља да је непримењене договоре требало применити.

„То (ЗСО) је наша одговорност, док — правосуђе, енергетика, признавање диплома — питања која Србија блокира, треба да примени и Србија“, навела је.

Тахиријева каже и да ЗСО неће имати извршна овлашћења и неће бити трећи ниво власти на Косову.

Биће, каже, у складу са косовским уставом, бриселским споразумом о ЗСО и са одлуком косовског уставног суда.

„Израда нацрта Статута имаће неколико фаза које су истакнуте у споразуму, али у том процесу, синхронизовано ће се вршити процес укидања преосталих паралелних институција. То значи да када косовска влада донесе одлуку о формирању Асоцијације — дан раније, преостале паралелне структуре ће бити укинуте на Косову“, навела је.

Марко Ђурић - Sputnik Србија
Ђурић: Тачи да дела, а не да прича

На питање да ли то значи да ће ЗСО бити успостављена истог тренутка када српске државне школе постану део јединственог косовског образовног система, а болница постане део косовског здравства, Тахиријева одговара потврдно и додаје:

„Применићемо исти модел као што смо урадили са распуштањем полиције. Угашена је паралелна полиција и ангажовани су бивши полицајци који су радили за Србију. Исто ће бити и са наставницима и докторима. Престаће им уговори и плате из Србије и биће примљени у косовски систем здравства и образовања“.

Она, међутим, тврди да то нису једине паралелне институције које су преостале.

„Остале су и паралелне општинске структуре и оне такође треба да се распусте. Имамо дугачку листу, знате. На пример, паралелна позоришта, културне институције… Да кажем у једној реченици — све преостале српске паралелне институције на Косову распустиће се пре него што влада Косова буде успоставила Заједницу“, изричита је Тахиријева, која је уверена да ће странка којој припада, а која је у коалицији са ДПК формирати владу на челу са Рамушом Харадинајем, као и да ће она остати део те владе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала