Додик: Срби и Српска немају никакве користи од БиХ

© Sputnik / Радоје ПантовићПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да Српска није презадужена и да постојећи дуг не угрожава њено функционисање, и поновио да Срби и Република Српска немају никакве користи од БиХ.

Додик је рекао да задужење Републике Српске од 56 одсто БДП-а, које Српска и смањује, говори о томе да је оно значајно мање него у Србији, која има задуженост од око 70 одсто БДП-а, Хрватска више од 100 одсто, Америка 150 одсто.

Председник Српске је новинарима рекао да задуженост не угрожава ликвидност Српске, иако има тешкоћа, и навео да је Америка, иако највећа земља, и најзадуженија.

Меморијални центар у Поточарима, Сребреница - Sputnik Србија
Хоће ли 11. јул бити симболичан крај Босне

„Просечна каматна стопа наше задужености је око 4,7 одсто, што је високо, и ми покушавамо да то смањимо, да добијемо неки грејс период“, рекао је Додик.

Према његовим речима, Српска кредите није узимала за потрошњу, него за инвестиционе објекте.

„Наравно да смо узели кредит од 500 милиона да изградимо ауто-пут Добој—Бањалука“, рекао је Додик и додао да ће кредити и даље бити узимани за инфраструктурне објекте.

Негирајући наводе опозиције да је Република Српска презадужена, Додик је рекао да треба узети у обзир и оцене Светске банке и других институција да Српска није презадужена.

Додик је изјавио да будућност Олимпијског центра „Јахорина“ не лежи у продаји.

„Могуће је, и мислим да је потребно, да се хотели у државном власништву продају, а да се сва инфраструктура задржи у јавној функцији“, рекао је Додик новинарима, подсећајући да је такво решење примењено и у неким другим великим и успешним скијашким центрима.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Видећу да ли ћу присуствовати скупу подршке Младићу

Додик је такође истакао да ће посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ подржати смену Савета министара БиХ.

„Овај сазив не може да дочека крај мандата“, рекао је Додик и изразио уверење да ће Савет министара БиХ ускоро бити разрешен.

Наводећи да је Српска у потпуности испунила свој део обавеза, Додик је истакао да су они који су стајали иза тога, а то је ниво БиХ, први опструирали ову причу.

Он је закључио да се и кроз ово показује да Срби и Република Српска немају никакве користи од БиХ.

 

РТРС, СРНА

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала