Планови Б и Ц — ЕУ губи време у Турској

© AP Photo / Burhan ÖzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће Турска сматрати „утешним“ уколико ЕУ каже да та земља не може да буде примљена у чланство, као и да је Турска способна да „стоји на сопственим ногама“.

Ердоган је у интервјуу за Би-Би-Си демантовао да је у тој земљи ухапшено 150 новинара и навео да су свега две особе са новинарским легитимацијама у затвору.

Како се наводи, та његова тврдња долази у моменту када је директору локалне организације Амнести интернешенел и још девет особа продужен притвор, а они су оптужени да су чланови „наоружане терористичке организације“, иако није наведено тачно које.

Турски ток - Sputnik Србија
Британце „жуља“ Турски ток

Око 160 медија је затворено, а 2.500 медијских радника отпуштено, а према Одбору за заштиту новинара, Турска је највећи тамничар новинара на свету, наводи Би-Би-Си. Све то председник Ердоган оспорава.

„Видите, ви сада говорите више од мене — имате више слободе од мене. Тренутно ми не дајете право на слободу. Радите интервју са мном, али ми не дајете прилику да говорим. Нико овде није ухапшен због новинарства, морамо да објавимо то. Опозициони новинари пишу доста увредљивих текстова о мени. То су радили и недавно, током марша (завршеног у недељу). Ти увредљиви чланци су још ту. Особе у затвору немају звање новинара. Неки од њих су сарађивали са терористичким организацијама, неки су ухапшени због поседовања ватреног оружја, неки због уништавања и пљачке банкомата“, рекао је Ердоган.

Говорећи о члановима новинарског синдиката који су на недавно одржаном протесту узвикивали „Доста“, Ердоган је рекао да су носили новинарске ознаке, али да то нису биле званичне новинарске легитимације.

„Број ухапшених новинара није 170 као што кажете, то су лажи. То стално понављамо“, рекао је Ердоган.

Није Турска Хрватска или Србија

Говорећи о опозицији у Турској, Ердоган је рекао да су се они инфилтрирали у правосуђе, војску, полицију и медије.

„На тај начин су организовали и покушали да изведу пуч. Радиће заједно на рушењу државе, а онда ће тражити уточиште као новинари како би се спасли. То није прихватљиво. Не бојимо се тврдњи и писања о томе“, рекао је Ердоган.

Хапшење новинара повећало је узбуну на међународном нивоу и појачало страхове да је слобода изражавања потиснута под Ердоганом.

Та забринутост отежава кандидатуру земље за чланство у ЕУ, а Ердоган оптужује Унију да „губи време Турској“.

„Ми смо лојални нашем свету. Уколико ЕУ отворено каже: ’Не можемо да примимо Турску у ЕУ‘, то је за нас олакшавајућа околност. У том случају, покренућемо наш план Б и Ц. ЕУ нам није неопходна… Опуштени смо“.

Према његовим речима, већина грађана Турске и не жели ЕУ.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала