Ирак: Русија спасила Блиски исток

© REUTERS / StringerИрачки војници прослављају победу над ДАЕШ-ом у Мосулу
Ирачки војници прослављају победу над ДАЕШ-ом у Мосулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Губици оружаних снага и ирачке полиције приликом заузимања Мосула су огромни, око 20.000 мртвих и рањених, рекао је потпредседник Ирака Нури Малики.
Поглед на разрушени Стари град Мосула - Sputnik Србија
Током заузимања Мосула погинуло 40 хиљада цивила

„Војни губици су огромни, искрено говорећи, има око двадесет хиљада погинулих и рањених војника и полицајаца“, рекао је Малики за Спутњик.

Према његовим речима, „оружане снаге нису желеле да град униште више него што је било неминовно у рату“. „Сви су полазили од чињенице да битка може да се одужи. На крају је трајала девет месеци“, објаснио је Малики.

„Могли смо да опколимо град, али је проблем био у томе што би његови становници умрли од глади“, додао је Малики.

Он је додао и да би, да није било става Русије о сиријском проблему, регион био потпуно уништен.

„Без приступа Русије сиријском питању, који се разликовао од приступа САД, пао би режим у Сирији, а захваљујући томе би се интензивирали терористички напади. Променила би се карта региона што би, на крају, довело до пада Багдада“, рекао је Малики.

Ирачки цивили поред оштећене џамије Нури током офанзиве ирачких снага против милитаната ДАЕШ-а у Мосулу - Sputnik Србија
Више од 800 хиљада људи расељено из Мосула

Он је истакао да не мисли да је победа над ДАЕШ-ом у Мосулу успех САД.

„Јесте, они су нас подржали авијацијом, али највећа заслуга припада ирачким војницима, добровољачким одредима и авијацији Ирака“, додао је заменик премијера.

Кампања за ослобођење Мосула од терориста ДАЕШ-а почела је у октобру прошле године. У операцији су учествовали у специјалци војске, федерална полиција, снаге за брзо реаговање и ирачка војска. Ваздушну подршку ирачким снагама пружала је авијација међународне коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала