Укрштене речи разгибавају мозак

© AFP 2023 / GEORGE GOBET Пензионер решава укрштене речи у старачком дому у Нантеу
Пензионер решава укрштене речи у старачком дому у Нантеу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Слагалице, укрштенице и друге главоломке нису само начин да се убије време, већ су и одлично средство за спречавање старења мозга. Научници су утврдили да људи који су у својој младости волели да решавају укрштенице, у старости су дуже задржали бистрину ума.
Памћење - Sputnik Србија
Имате проблем са памћењем? Ако вам је стало до живота, никада не радите ово

Интелектуална активност љубитеља укрштеница код особа пензионерског узраста једнако је активна као и код оних који не решавају главоломке, а који су 10 година млађи од њих. Извештај на ту тему представили су научници са Универзитета Ексетер из Велике Британије на Међународној конференцији ААИЦ 2017. у Лондону.

У принципу, укрштене речи су се и раније називале менталном гимнастиком. Међутим, британски стручњаци тражили су доказе. Огледна група обухватала је 22.000 становника земље од 50 до 96 година. Они су решавали логичке задатке, тестове из граматике енглеског језика и од њих је тражено да запамте одређене ствари.

Утврђено је да су код оних људи који су као млади волели да проводе вечери решавајући укрштене речи били боље развијени краткорочно памћење и брзина размишљања. Са друге стране, особе које су сматрале да је тај хоби празна разонода за 15 одсто дуже времена су решавале најједноставније задатке и за скромних четири одсто лошије су се присећале списка ствари које су научници од њих тражили да запамте.

Стручњаци за сада не желе да тврде да ли љубав према укрштеницама може да буде превенција од деменције и колико дуго и колико често треба да се разгибавају мождане вијуге слагањем слагалица како би се повећало памћење. Сада они желе да спроведу клиничка испитивања како би са већом сигурношћу могло да се говори о користима главоломки.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала