Северна Кореја лансирала нову балистичку ракету

© REUTERS / KCNAИнтерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-14 током ракетне пробе у Пјонгјангу
Интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-14 током ракетне пробе у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Пратите нас
Параметарски подаци лета ракете коју је лансирала Северна Кореја одговарају тактичко-техничким карактеристикама балистичке ракете средњег домета, саопштило је Министарство одбране Русије и додало да је пројектил достигао висину од 681 километар и пао у централну област Јапанског мора.

Нова ракета Северне Кореје прелетела је хиљаду километара, уз максималну висину од 3,7 хиљада километара, саопштио је јужнокорејски генералштаб. Претпоставља се да је тестирана интерконтинентална балистичка ракета, усавршена у поређењу с оном која је лансирана 4. јула.

Људи чекају на почетак церемоније отварања новог стамбеног комплекса у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Тресла се Северна Кореја, а није нуклеарни тест

Балистичка ракета Северне Кореје била је у ваздуху око 45 минута, изнад Јапанског мора. За сада нема података о евентуалној штети, рекао је новинарима генерални секретар јапанског кабинета министара Јосихиде Суга.

Према његовим речима, могуће је да је ракета пала у искључиву економску зону Јапана.

„То је очигледно нарушавање резолуција Савета безбедности Уједињених нација. Настављају се провокације које су недопустиве. Северној Кореји саопштавамо да одлучно протестујемо и најоштрије осуђујемо њен потез2, рекао је Суга у изјави телевиизјском каналу НХК. 

Јапан је позвао Кину и Русију да изврше додатни притисак на Северну Кореју поводом нове ракетне пробе, изјавио је генерални секретар јапанског кабинета министара Јосихиде Суга. 

„Намеравамо да појачамо притисак на Северну Кореју, инсистирајући на додатној улози не само нашој, америчкој и јужнокорејској, него и кинеској и руској“, изјавио је Суга. 

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун врши инспекцију подјединице севернокорејске војске у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Северна Кореја запретила САД — ако нам пипнете вођу...
Министарство одбране Јапана саопштило је раније да је Северна Кореја извела ново лансирање ракете. Пентагон је саопштио да је могуће да је реч о балистичкој ракети, пренео је Ројтерс.

Војска Јужне Кореје потврдила је да је ракета лансирана из Северне Кореје, из области провинције Чагандо.

„Данас у 23 сата и 41 минут (16 сати и 41 минут по средњоевропском времену) Северна Кореја је у провинцији Чагандо лансирала, како се претпоставља, балистичку ракету у правцу Јапанског мора“, навео је Генералштаб Јужне Кореје. 

Влада Јапана сазвала је хитну седницу Савета за националну безбедност. И председник Јужне Кореје позвао је чланове Савета за националну безбедност на хитан састанак. 

Телевизијски канал НХК саопштио је, позивајући се на изјаве из власти, да је могуће да је ракета пала у област искључиве економске зоне Јапана.

Према саопштењу агенције Кјодо, за сада није јасно о каквом је типу ракете реч.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала