Градови у будућности постају државе

CC0 / Pixabay / Град
Град - Sputnik Србија
Пратите нас
Градови би у будућности могли да замене државе које су се показале као неефикасне у решавању проблема, оцењују аналитички портали.
Човек користи мобилни телефон да би очитао код за паметну налепницу на аутобуском стајалишту у Сантандеру. Паметна налепница пружа информације о реду вожње градског превоза - Sputnik Србија
Путинови градови будућности: Не треба вам ништа осим паметног телефона

Како се наводи, видљива је све већа важност великих градова — мегалополиса као политичких и социо-економских фактора на националној и међународној сцени. Њујорк, Лондон, Пекинг, Шангај, Москва, Токио, Њу Делхи постали су сами себи довољни.

Градови постају политичка и економска средишта моћи. Бруто домаћи производ савезне државе Њујорк већи је од шпанског или јужнокорејског БДП-а. Чак и кад би постали самосталне државе — били би и те како одрживи и функционални.

И друге целине, мање од држава или савеза, ефикасније су и економски одрживије.

На пример, бразилска савезна држава Сао Паоло богатија је од Аргентине, Уругваја, Парагваја и Боливије заједно. Власти мегалополиса показале су се много ефикаснијим обликом власти са најмањом администрацијом, али и највећом реализацијом.

 

СРНА

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала