Тим истраживача са Универзитета у Лондону испитао је више од осам хиљада особа о њиховој употреби шећера. Испитаници су интервјуисани од 1985. до 1988. године, а наредне године су повремено попуњавали упитнике.
„Највеће коришћење шећера у слаткој храни или напицима повезано је са повећаном вероватноћом оболевања од једног од најчешћих менталних поремећаја (ЦМД) код мушкараца у року од пет година“, наводи се у истраживању објављеном на порталу „Нејчер“. Под ЦМД се подразумевају стања као што су депресија и анксиозност.
„Наше истраживање потврђује негативан ефекат употребе шећера у слатким напицима и храни на ментално здравље на дуге стазе и сугерише да смањена употреба шећера може да буде повезана са побољшањем менталног здравља“, наводи се у истраживању.
Представница британске дијетолошке асоцијације Кетрин Колинс изјавила је да препорука научника „није доказана“, јер су податке о употреби шећера они добијали од испитаника и није се узимао у обзир шећер у алкохолним пићима.
„Ако једете мање шећера, то је добро за зубе, можда и за тежину. Али зар то штити од депресије? То није доказано“, пренела је њене речи агенција АФП.
Стручњак Том Сандерс такође је рекао да се према резултатима истраживања треба односити „са опрезом“.