Стручњаци: Севернокорејска ракета може да погоди Лос Анђелес и Њујорк

© PixabayЛос Анђелес, Калифорнија
Лос Анђелес, Калифорнија - Sputnik Србија
Пратите нас
Интерконтинетална балистичка ракета коју је јуче тестирала Северна Кореја изгледа као да би могла да има домет довољан да погоди све велике градове у САД, тврде амерички стручњаци, преноси Си-Ен-Ен.

Наводи се да комбинација америчких, јужнокорејских и јапанских анализа лансирања ракете из Мупјонг-нија, у близини границе Северне Кореје са Кином, указују да је она летела око 45 минута, да је достигла висину од 3.700 километара и досегла даљину од 1.000 километара.

„Када би та ракета била испаљена стандардном путањом која је равнија, амерички градови попут Лос Анђелеса, Денвера и Чикага били би јој лако у домету, а могуће да би могла да досегне све до Њујорка и Бостона“, изјавио је стручњак за ракете Дејвид Рајт из „Уније забринутих научника“.

Тактички систем ATACMS - Sputnik Србија
Ким се похвалио: Опет смо били успешни (видео)

Наводи се да је Заједнички генералштаб војске Јужне Кореје саопшио процену изведену на основу домета ракете, да је јуче тестирана севернокорејска балистичка ракета напреднија у односу на ону која је лансирана раније овог месеца. Стручњаци су изјавили да је проба показала способност Пјонгјанга да погди Аљаску.

Рајт је навео да почетним анализама није могуће утврдити колико је био тежак товар који је ракета носила у бојевој глави.

„Што је товар тежи, то је домет мањи“, написао је Рајт на сајту своје организације.

Севернокорејска државна новинска агенција КЦНА је данас објавила да је јуче испаљена ракета „Хвасонг 14“, иста која је тестирана раније овог месеца, као и да је намера пробе било да се покаже максимални домет те ракете „са великом и тешком нуклеарном бојевом главом“.

КЦНА је навела да Вашингтон треба да на ову пробу гледа као на „озбиљно упозорење“.

„Блумберг“ преноси да вођа Северне Кореје Ким Џонг Ун тврди да би могао да погоди целокупни континентални део САД.

„Показали смо способност да испалимо нашу интерконтинеталну балистичку ракету било када и са било које позиције и да нам је у домету целокупна територија САД“, пренела је КЦНА Кимове речи.

Он је додао да је јучерашња проба била „завршна провера“ техничких могућности ракете „Хвасонг 14“.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун врши инспекцију подјединице севернокорејске војске у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Северна Кореја запретила САД — ако нам пипнете вођу...

Амерички председник Доналд Трамп осудио је синоћ Северну Кореју због лансирања ракете, поручивши да ће то још више изоловати Пјонгјанг, а да ће САД предузети све мере да осигурају безбедност.

„САД одбацују тврдње Пјонгјанга да ће ти тестови и то оружје осигурати безбедност Северне Кореје. У стварности они имају супротан ефекат“, навео је Трамп у саопштењу.

Претећи свету, како је додао, ово оружје и тестови још више изолују Северну Кореју, слабе њену економију и лишавају њен народ, преноси АФП.

„САД ће предузети све неопходне кораке да осигурају безбедност Америке и заштити наше завезнике у региону“, рекао је Трамп након што је Северна Кореја лансирала балистичку ракету.

То, према његовим речима, само је последњи безобзирни и опасни потез севернокорејског режима, преноси Ројтерс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала