Загреб спушта лопту око „Олује“— шокиран због подршке Меркелове Србији

© AFP 2023 / СтрингерПарада у Книну 2005
Парада у Книну 2005 - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да је „Хрватска ове године око обележавања војне акције 'Олује' спустила лопту, и то из три разлога“.

Први разлог је тај што је „Србија добила снажну потпору немачке канцеларке (Ангеле Меркел“.

„То је шокирало неке у Хрватској који немачку подршку подразумевају“, казао је Пуховски у изјави за „Радио Слободна Европа“.

Страх у Книну: Обележавање годишњице „Олује“ никад није било овакво

Он је додао да је, по њему, други разлог то што је „владајућа коалиција у Хрватској стално на рубу пуцања и неки делови те коалиције не би могли да поднесу стална заоштравања“, док је „трећи разлог изненађујући обрт у Книну“.

„Тамо је градоначелник постао Марко Јелић, један независни кандидат, који је пре био ХДЗ-овац, али се сада на неки начин отрезнио од те позиције, и он заступа разумна, чак се може рећи и доста помирљива становишта, за разлику од ранијег вођства града. То је све као позитивну последицу имало то да је хрватско вођство одлучило да смири тензије“, рекао је хрватски аналитичар.

Пуховски је навео да је „отворено питање хоће ли то Београд протумачити као знак слабости и разлог за заоштравање односа с Хрватском, или ће се понашати слично, што ће се уосталом за неколико дана видети“.

„А онда ће накнадне интерпретације додатно заоштравати или — ако буде среће — опуштати атмосферу“, закључио је Пуховски.

Организациони одбор прославе војне акције протеривања Срба из Хрватске „Олуја“ из 1995, која се у Хрватској слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља (ветерана), објавио је јуче програм обележавања 22. годишњице 4. и 5. августа у Загребу и Книну.

Хина је навела да ће се 5. августа „на кининској тврђави присутнима и јавности обратити председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, а увече ће на Тргу домољубни концерт одржати Прљаво казалиште“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала