У поређењу са антиалкохоличарима, мушкарци који пију три до четири пута недељно имају 27 одсто мање изгледа да развију дијабетес, а жене чак 32 одсто мање, показала је најновија студија.
Дански научници, на челу са професором Јеном Толстрапом са Универзитета у јужној Данској, објавили су своју студију у часопису „Дијабетологија“.
Они су истакли да је вино имало највећи ефекат — вероватно зато што садржи хемијска једињења која побољшавају равнотежу шећера у крви.
Међутим, џин и неки други алкохолни напици имали су потпуно контра утицај на жене, повећавајући ризик од дијабетеса за 83 процента уз само једно пиће дневно.
Студија је испитала навике 70.551 мушкараца и жена у Данској током пет година.
Укупно 859 мушкараца и 887 жена из студијске групе развили су дијабетес.
Истрага није правила разлику између два облика дијабетеса — типа 1 и много чешћег, типа 2.
„Наши налази указују на то да су алкохолна пића повезана са ризиком од дијабетеса и да је конзумирање истих у трајању од 3 до 4 дана током недеље повезано са најнижим ризицима од дијабетеса, чак и када се узме у обзир просечна недељна конзумација алкохола“, написали су аутори.
Што се тиче количине конзумираног алкохола, мушкарци који су конзумирали 14 пића недељно имали су 43 процената мање шанси да развију дијабетес од оних који нису пили ништа, тврде научници.
А ризик од дијабетеса код жена које конзумирају девет чашица недељно смањен је за чак 58 одсто у односу на даме које не пију.
За мушкарце и жене, седам или више чаша вина недељно је смањило ризик од дијабетеса за 25 до 30 одсто у поређењу са онима који су пили мање од једне чаше вина.
А од једног до шест пива недељно је смањило ризик од дијабетеса за 21 проценат код мушкараца, али није имало ефекта на жене.