НАСА потврдила: Сценарио из научнофантастичног филма је заиста могућ

CC0 / Pixabay / Астероид
Астероид - Sputnik Србија
Пратите нас
Када би научници приметили астероид који лети директно ка Земљи и не би имали довољно времена да реагују, послали би у свемир бомбу која би га разнела. Надамо се да до такве ситуације никада неће доћи.

НАСА је описала три различите методе којима би се борила против астероида који би претио нашој планети. Један би био да пошаље огромну летелицу која би, користећи своју гравитацију, скренула астероид са путање. Други начин би био да промене његову брзину и курс користећи једну или више летелица које би извршиле „кинетички удар“, а трећи сценарио би био идентичан оном у филму „Армагедон“, где би послали бомбу да га разнесе или делимично скрене са курса.

Лого америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА) - Sputnik Србија
Пет тајни које НАСА нипошто не жели да сазнате

„То би био последњи сценарио ако би нам истицало време, али дефинитивно најефикаснији. Било би потребно много координације и одобрења Владе САД, али и других земаља“, рекао је Линли Џонсон, директор канцеларије за планетарну одбрану НАСА, додајући да је најважнији фактор време које бисмо имали на располагању.

Како кажу, чак и када бисмо одмах приметили претећи астероид и даље би нам било потребно „минимум једна до две године за мање астероиде“, али и више ако би морала да се гради посебна летелица у случају већих.

Сунчев систем је пун потенцијално опасних објеката, као што су астеориди, које научници прате како би што пре могли да реагују уколико процене да су претња по планету.

„Тренутно пратимо око осам хиљада објеката, али толико тога неоткривеног још постоји у нашем Сунчевом систему. Верујемо да има двоструко више објеката које такође морамо да нађемо. Удари астероида су сада предвидиви и могу се спречити. Ако их пронађемо пре удара, можемо тачно да предвидимо њихову путању и време удара. А сада још на све то имамо и технологију да спречимо да до тога дође“, закључује Џонсон.

Иначе, добра вежба ће бити астероид 2012 ТЦ4, који ће у октобру проћи поред Земље на удаљености између 4.200 и 170.000 миља. НАСА жели да се кроз овај случај добро увежба за остале, потенцијално опасније ситуације.

„Пратећи овај астероид увежбаћемо цео систем, пратити последице мањих објеката које ће за собом оставити, али и интернационалну комуникацију“, рекао је Вишну Реди, са Универзитета у Аризони.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала