Млади српски научници заједно са Русима истражују космос

© Tanjug / Сава РадовановићАлександар Чепурин, Ненад Поповић и Вигор Мајић обилазе центар у Петници
Александар Чепурин, Ненад Поповић и Вигор Мајић обилазе центар у Петници - Sputnik Србија
Пратите нас
Студенти и ђаци из научно-истраживачког центра Петница, могли би следеће године да посете пет сличних центара у Русији, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, истичући да су могућности сарадње Србије и Русије у науци огромне.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Чепурином - Sputnik Србија
Шарчевић и Чепурин: Наука у фокусу сарадње Србије и Русије

Поповић је у друштву руског амбасадора Александра Чепурина обишао Научно-истраживачки центар Петница, а новинарима је након обиласка рекао да је са Чепурином договорена и конкретна сарадња.

„Можемо да очекујемо да ће ученици и ђаци из Петнице следеће године обићи пет најмодернијих и најквалитетнијих научно-истраживачких центара света, али и да ће њихови предавачи доћи у Петницу да поделе знање“, најавио је Поповић.

Он је рекао и да ће бити остварена сарадња са руским агенцијама „Роскосмос“, „Роснано“ и „Росатом“.

„Сва ова знања су потребна физичарима и хемичарима, који ће, кад заврше образовање, користити своје знање у корист привреде и Србије и Русије“, поручио је министар за иновације и технолошки развој.

© Tanjug / Сава РадовановићЧепурин и Поповић обилазе Петницу
Чепурин и Поповић обилазе Петницу - Sputnik Србија
Чепурин и Поповић обилазе Петницу

Поповић је изразио посебну захвалност руском амбасадору што се позиву да обиђе Петницу одазвао у најкраћем року.

„Могућности сарадње Србије и Русије у науци су огромне. Србија треба да искористи сва знања и искуства која може да добије од Русије“, каже Поповић.

Амбасадор Русије Александар Чепурин сагласио се са Поповићем да је сарадња две земље у области науке неопходна, рекавши да и Срби и Руси имају историју великих достигнућа у хемији и физици.

„Србија и Русија могу да раде заједно и на пољу науке, јер када радимо заједно, то увек буде одлично“, поручио је Чепурин.

На питање новинара да ли је дошао у посету Петници зато што је то урадио и његов амерички колега, Чепурин се насмејао и кратко одговорио да о томе ништа не зна.

„О томе апсолутно ништа не знам, ми не радимо тако“, рекао је руски амбасадор.

 

Прочитајте још:

Ана Брнабић: Заједно са Русијом можемо да правимо чуда (видео)

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала