У овом веку Србија и Српска промовишу национално уједињење

© Sputnik / Алексеј Никольски / Уђи у базу фотографијаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је у прошлом веку над Србима учињен погром, а да у овом веку они треба да промовишу национално уједињење тамо где је то могуће, јер Србија и Српска, додаје, имају право да се боре за одлуку о свом статусу.

„Тако нешто није нерегуларно нити противно било чему“, сматра и као пример наводи Источну и Западну Немачку које су се ујединиле када су се створили историјски услови.

Србија - илустрација - Sputnik Србија
Стручњаци Србије и Српске пишу декларацију о опстанку Срба (видео)

Како преносе босанскохерцеговачки медији, Додик је у том смислу навео да је најављена декларација Србије и Српске о опстанку српске нације иницирана недавно на састанку Срба из региона у Новом Саду, на којем је закључено да треба покушати дефинисати шта је важно за српски национални идентитет и деловање националних заједница.

„Тиме нико не доводи у питање ниједну државу нити њен територијални интегритет, али се доводе у питање политике које иду за тим да се девастирају српска национална заједница и њена права“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсетио да је договорено да се парламенти Српске и Србије изјасне о декларацији кад буде припремљена, а то би се могло догодити у новембру.

Додик је навео да се у Републици Српској још не зна ко ће радити на декларацији, а што ће бити предмет састанака након годишњих одмора.

Скуп присталица СНС-а  у Комбанк арени - Sputnik Србија
Никад није касно: Ако Албанци цепају Косово, могу и Срби да се уједине

То је корисно, каже он, и то ће показати да српске националне заједнице нису напуштене.

Помињући статус српских заједница у неким земљама, попут Словеније, где јој није признат статус националне мањине, Додик је посебно навео да у Хрватској сада живи значајно мање Срба, те да их је око 186.000, али да се тек њих око 56.000 усуђује да говори српским језиком.

Стање Срба у Црној Гори описао је као „идентитетски геноцид над српском националном заједницом“, док се у Македонији, подсећа, затвара владика који је представник Српске православне цркве.

„У БиХ Срби имају своју државу, али има проблема са њеним статусом, са аспирацијама за њено укидање. Видљиво је, према попису из 1991. године, да је у Сарајеву живело преко 157.000 Срба, а према последњем попису тамо живи њих само 1.333“, навео је Додик.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала