Перфекциониста сте? Ево зашто сте опасни по околину

Стрес
Стрес - Sputnik Србија
Пратите нас
У ретким случајевима се суицидалност може приписати једном фактору, а резултати нове студије коју су спровели научници са Универзитета Западни Онтарио показују да је перфекционизам повезан са суицидом и самоповређујућим понашањима.

Током истраживања научници су испитивали породицу и пријатеље особа које су починиле самоубиство, а резултати су показали да је више од 56 одсто њих тежило савршенству.

Жена без циља. - Sputnik Србија
Депресија — опаснија од хидрогенске бомбе

„Самостални и друштвено утемељени притисци да буду савршени део су личности особа које су склоне суицидалним идејама и самоповређујућим понашањима“, наводе аутори студије.

Истраживање је показало да је 68 одсто адолесцената који су починили самоубиство било познато по изражавању високих захтева и очекивања, што су заједничке карактеристике перфекционизма.

Аутори подсећају да је према студији проведеној почетком деведесетих година перфекционизам дефинисан као висок стандард перформанси који је пропраћен претерано критичким проценама нечијег понашања. У истој студији наведено је да су примарна обележја перфекциониста особине попут забринутости због грешака, самокритичност, родитељска очекивања, лични стандарди и организација.

Аутори нове студије такође објашњавају како се перфекционисти често боре за одржавање стабилних односа те да управо перфекционизам, због којег се осећају емоционално неиспуњени и напуштени, игра кључну улогу у спречавању среће.

Такође наводе да је суицид други водећи начин на који умиру амерички адолесценти.

 

Кликс

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала