Русија ће укротити антракс

© Фото : PexelsКрава
Крава - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници су направили препарат који омогућава да се спречи епидемија антракса – њиме се утврђује присуство животињских антитела у крви, која су изазивачи болести.

Сада, без обзира на обавезну вакцинацију стоке, око 30 одсто животиња може да оболи уколико оне нису ревакцинисане. 

Федерални центар за токсиколошку, радијациону и биолошку безбедност, који ради при Министарству пољопривреде, већ је патентирао и тестирао препарат. У његовом саставу је еритроцитарни антиген – супстанца која препознаје присуство антитела изазивача болести у везивном ткиву. За примену препарата неопходни су узорци крви животиња. 

Вируси - илустрција - Sputnik Србија
Вируси — топ-листа биолошког оружја

„Ако је животиња вакцинисана, онда ће имати та антитела. Без обзира на то што је вакцинација сада обавезна, сваке године се бележе случајеви избијања инфекције“, испричао је за лист „Известија“ професор Харис Макајев, који је направио овај препарат. 

За испитивање крви животиње уз помоћ новог препарата потребно је 18 сати. Прошле и ове године Центар је тестирао више од 9.000 серума крви ситне и крупне рогате стоке у 43 области Татарстана. Утврђено је да је препарат веома осетљив и да може да препозна антитела против изазивача антракса. 

Антракс или црни пришт је опасна инфективна болест којој су изложене и животиње и људи. Код човека напада кожу, абдомен, плућа и крајнике, а и у низу случајева је излечив. Код животиња је исход болести најчешће фаталан. 

Последња велика епидемија антракса прекинута је прошле године у Јамалу. Тада су спаљени остаци 2.500 животиња које су подлегле инфекцији. Поред тога, дијагноза антракса је потврђена и код 24 локална житеља. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала