У борби против тероризма, морамо да размишљамо као терористи

© AFP 2023 / Pau BarrenaНа месте наезда автомобиля на людей в Барселоне, Испания
На месте наезда автомобиля на людей в Барселоне, Испания - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција је убила возача „комбија смрти“ у Барселони, али зашто остали сумњиви ликови и даље слободно шетају улицама европских градова? Како би требало да изгледа борба против тероризма и какву улогу у томе има Русија? О томе за Спутњик говори Ђовани Ђакалони, научни сарадник италијанског Истраживачког центра за проблеме тероризма „Итс тајм“.

Терористи су користили сличну стратегију у Барселони, Ници и Берлину. На који начин би Европа могла да се супростави присталицама ДАЕШ-а?

Терористички напад у Барселони - Sputnik Србија
Терор у Барселони: 12 мртвих, 80 рањених, ДАЕШ тврди да стоји иза напада (видео, фото)

— Специјалне службе треба да делују проактивно, а потребни су и одређени „филтери“. Муса Укабир је стигао у Шпанију у недељу, оно што је објављивао на мрежама најбоља је илустрација његових ставова. Поставља се питање зашто је њему дозвољено да уђе у земљу? Сведоци смо да људи са оваквим екстремним ставовима све чешће слободно прелазе из једне европске земље у другу. Неопходно је појачати мере безбедности на шеталиштима. Када је реч о Барселони, ради се о немару. Вероватно, нико није очекивао да ће се тако нешто десити, јер чинило се да су шпанске специјалне службе ликвидирале све терористичке ћелије. Још једном понављам: неопходни су „филтери“, надлежни треба да знају ко улази у земљу, његову биографију. Ако нисмо спремни да се супротставимо тероризму, неопходно је формирати специјални судски орган који ће сарађивати са специјалним службама.

Након терористичког напада у Барселони, у Италији је заказана седница стратешког комитета, који је задужен за борбу против тероризма, а појачане су мере безбедности. Да ли је ово довољно?

— Неопходно је пресећи токове финансирања терориста, као и међународне канале за везу између терориста. Према мојим информацијама, један Чечен, који је ухапшен у Италији пре месец дана, био је у контакту са међународним џихадистичким ћелијама у Европи. Зашто ови канали и даље постоје? 

Терористички напад у Барселони - Sputnik Србија
Барселона: Возач „комбија смрти“ убијен
Зашто ови људи и даље шетају европским градовима? Дефинитивно нешто није у реду са системом проактивних мера. Немам превише поверења у европске специјалне службе, јер свака земља гледа своје интересе. Мислим да би европске земље, када је реч о тероризму, требало да теже ка што већој међусобној сарадњи.

Какву улогу у томе има Русија?

— Русија је показала да може да се супростави тероризму на примеру Северног Кавказа. Русија је пресекла све токове финансирања терориста, затворила је све сумњиве невладине организације, које су давале паре за џихад. Осим тога, користила је агресивну стратегију против џихадиста у Дагестану и Чеченији. Све то је уродило плодом: број напада се смањио, захваљујући превентивним мерама и пројектима „дерадикализације“, које су реализовале званичне верске заједнице на Кавказу уз помоћ Москве. То је сасвим исправна стратегија. Ми у Европи желимо да се боримо против терориста, али немамо јасне критеријуме, када је реч о радикалним организацијама. Код нас без икаквих препрека функционишу веома сумњиве заједнице, и то није у реду.

Можда је време да ЕУ сарађује са Русијом?

Полиција, Шпанија - Sputnik Србија
Европа дрхти: Камион-убица, глисер-бомба, а онда...

— Наравно. Када је реч о Сирији, Русија је у периоду од неколико месеци успела да уради оно што коалиција на челу са САД није успела за неколико година — бацила је ДАЕШ на колена. Сарадња са Русијом, која је такође заинтересована да Европа буде стабилна, може да буде веома корисна. Морамо да научимо да размишљамо као терористи, да унапред схватимо њихов модел понашања, јер ДАЕШ мења стратегију. На примеру Барселоне смо видели да терористи више не убијају себе, а у „званичном саопштењу“ ове групе пише да је напад извршио „војник ДАЕШ-а“. То је нешто ново. Видећемо шта ће даље бити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала