Вучић: Македонија ће гласати за Косово у Унеску, а иза свега стоји „већа политичка прича“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПремијер Србије Александар Вучић
Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да зна да ће Македонија подржати чланство Косова и Метохије у Унеску као и да је све што се дешава у вези односа Македоније према Србији покушај да се створи једна "већа политичка прича" и да се у њу увуче Србија, као главни кривац и једина црна тачка на Балкану, што он, истакао је, неће дозволити.

Вучић је први пут, у изјави за РТС, изнео детаље везане за присуство припадника БИА Горана Живаљевића у Собрању, у нередима након тамошњих избора, а што је покушано да се искористи да се он учини једним од одговорних за те нереде.

Према Вучићевим речима, Живаљевић није у Собрање отишао на своју руку и без знања македонских власти.

Србија и Македонија Илустрација - Sputnik Србија
Која велика сила потпирује сукоб Македоније и Србије

Живаљевић је питао највише представнике извршних власти у Македонији да буде тамо, и они су се сагласили с тим и били унапред упознати са његовим присуством. А то је, после, искоришћено за кампању против Србије“, навео је Вучић.

Уследила је, каже, хајка и приче, у којима има уплива и великих сила, да је он био одговоран за та дешавања заједно са Русима.

"Најлакше је било за тако нешто пребацити кривицу на Србију, јер она нема никакве територијалне претензије према Макединији, нити има са њом икаквих проблема", истакао је Вучић.

Српски председник каже да је после, на Брду код Крања, замољен да Живаљевића повуче из Македоније, што је, каже, и учињено, а затим су поново на тај потез Београда почели да причају како је Србија нешто крива чим је повукла тог човека.

Притисак на Србију након његовог повлачења се, дакле, појачао, објаснио је Вучић.

Он је све догађаје који су уследили објаснио као покушај да се створи једна "већа политичка прича", у коју покушавају да увуку Србију.

"Они добро знају шта све знамо", прокоментарисао је изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је македонској влади поручио да знамо шта раде и шта се македонска влада договорила и с ким се договорила шта да ради:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Порука Македонији — ми све знамо

"А то се не ради пријатељима", нагласио је.

Српска контраобавештајна служба је јака, нагласио је председник.

"Знамо све што чините, молимо вас, немојте, иако сте признали Косово, иако ће гласати за пријем Косова у Унеско, ништа ми њима лоше не желимо", рекао је Вучић и додао да је сигуран да ће Македонија фласати за пријем Косова у Унеско.

Он је истакао да ће подржати сваку тешку одлуку Владе Србије ако сматра да су у праву и подсетио на случај с Француском.

"Вратићемо особље и ништа од Македоније не тражимо", рекао је председник Србије.

"Исто тако је било са Француском, сећате се, а ништа се није десило, али смо бар образ сачували", додао је он, одбацујући критике да Србија није у овом случају добро поступила.

Како је рекао, шта год урадите увек сте на мети, ако кажете да ћете признати Косово онда сте издајник, ако кажете да нећете, онда сте ратни хушкач, а ако хоћете да разговарате — онда сте и једно и друго.

Зоран Заев - Sputnik Србија
Заев Србију третира исто као Иран

Вучић је изјавио да нема никаквог разлога за велику бригу због кризе у односима Београда и Скопља, али је истакао да „морамо да штитимо нашу државу и образ Србије“.

„Не желимо сукобе, нити ће их бити, али морамо да штитимо државу и образ Србије“, рекао је Вучић.

Он је истакао да су Срби и Македонци два блиска и пријатељска народа, без обзира на односе актуелних власти, и изразио је уверење да ће власти у Скопљу то имати у виду, као што ће српске власти имати на уму.

 

РТС, Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала