Ово су велике тајне Србије — осетићете нешто што никад нисте (фото)

Спутњик интервју - Марта Ђорђевић и Давор Гаврановић
Пратите насTelegramOdyssey
Зашто наши грађани радије путују у Беч, Будимпешту и Рим, а нису видели мистерије Метохије, српске пешчане дине и наше пределе као у Шкотској...

„Наша дестинација никада није место, већ нови начин посматрања ствари“, то је мото организације „Србија за младе“, која последњих шест година покушава да убеди младе да је Србија једнако лепа и да има једнако богату, а често и занимљивију и богатију историју од многих места у Европи.

© СзмТим амбициозних младих људи жели да Србију представи као динамичну, атратктивну и као земљу пуну изазова.
Ово су велике тајне Србије — осетићете нешто што никад нисте (фото) - Sputnik Србија
Тим амбициозних младих људи жели да Србију представи као динамичну, атратктивну и као земљу пуну изазова.

Организација која промовише лепоте и блага наше земље основана је у просторијама Туристичке организације Србије, која је подржала омладински туризам. Касније су се укључиле и друге државне институције, међу којима је и Канцеларија за Косово и Метохију.

„Постоји нека чудна свест младих људи да првенствено треба да путују у Рим, Беч, Будимпешту, европске градове, које треба видети, али пре него што упознају своју земљу. Временом, уз промоцију, наш труд и рад, то се мења. Сада смо дошли до ситуације да су викенди пуни различитих тура, млади људи могу да изаберу да ли ће на север Србије, југ или запад, да упознају своју земљу“, каже Марта Ђорђевић, која води путнике.

© Sputnik / Ивана АнтићМарта Ђорђевић и Давор Гаврановић кажу да су срећни што су у прилици да младе из Србије, али и иностранства, упознају с лепотама наше земље.
Ово су велике тајне Србије — осетићете нешто што никад нисте (фото) - Sputnik Србија
Марта Ђорђевић и Давор Гаврановић кажу да су срећни што су у прилици да младе из Србије, али и иностранства, упознају с лепотама наше земље.

Тим младих економиста, дизајнера, менаџера, филолога и других стручњака, окупио се око заједничке идеје: да комбинујући знања из економије и туризма, културе, информационих технологија и креативног дизајна направи искорак ка другачијој перцепцији Србије као динамичне, атрактивне и изазовне земље.

Природа - Sputnik Србија
Амерички портал: Посетите „неочекивану Србију“

„Један од наших сарадника је Јован Коцмановић, сјајан млади момак, водич који је домаћин крстарења ’Голубац из бродића‘. Он је историчар који је рођен у Београду, а пореклом је из Голупца, вратио се тамо и ради на развоју туризма краја који је у том смислу један од највећих потенцијала Србије. Ту су и други историчари из јужне и источне Србије, од којих смо сазнали за места за која раније нисмо чули“, каже Давор.

© Фото : Ксенија БуњакНеоткривено благо Србије. Забележено на Пештеру овог лета.
Ово су велике тајне Србије — осетићете нешто што никад нисте (фото) - Sputnik Србија
Неоткривено благо Србије. Забележено на Пештеру овог лета.

Он је креатор већине програма организације која се труди да младе упозна са пребогатим културно историјским наслеђем Србије. Скреће пажњу на чињеницу да се Метохија као појам, погрешно интерпретира, односно заборавља, и да је много већа и важнија него што мислимо. Наши интелектуалци форсирају термин Косово, ми смо одлучили да младима представимо богатство Метохије, истиче Давор.

„Метохија је велики појам, зато смо организовали путовање у коме се обилазе наши манастири и енклаве. То је хуманитарно ходочашће и сваки пут нуди нешто ново. Обилазимо и манастир Светих Архангела код Призрена, у коме живе само игуман Михајло и један искушеник. Ту увек спавамо и осећамо неки спокој, мир, сваки пут када одемо. Чак и људи који нису верници на том месту осете нешто што никада до тада нису осетили“, каже Давор.

© СЗМПећина код Увца
Ово су велике тајне Србије — осетићете нешто што никад нисте (фото) - Sputnik Србија
Пећина код Увца

У програму „Србија за младе“ су места за која ће многи чути први пут, као што су Загајичка брда, бајковити предео Србије на ободу Делиблатске пешчаре. Зелене, некада пешчане дине, неодољиво подсећају на пределе Шкотске. Ови млади људи истичу да не треба дуго путовати да би се о Србији сазнало нешто занимљиво. Таква је тура „У тем Сомбору“ или излет до Панчева, које такође има шта да понуди.

„Жеља нам је да покренемо младе људе који половину дана проводе за компјутером, у канцеларији, негде у затвореној просторији, проведу време напољу кроз садржајне програме. Нудимо таква викенд путовања, али и једнодневне излете. Таква је нова ’Вајфертова рута‘, једнодневна прича у којој се упознаје и сам начин производње пива, пића које данас млади доста конзумирају“, објашњава Марта.

© Фото : СзмПризрен - Свако путовање у Метохију је посебно, то је више од путовања, може се назвати и ходочашћем, кажу чланови организације „Србија за младе”.
Ово су велике тајне Србије — осетићете нешто што никад нисте (фото) - Sputnik Србија
Призрен - Свако путовање у Метохију је посебно, то је више од путовања, може се назвати и ходочашћем, кажу чланови организације „Србија за младе”.

Већина тура подразумева активан одмор и учење, пешачење и вожњу бицикла. Посебан нагласак ставља се на екологију, како би се Србија сачувала за нове генерације. Једна група младих 9. септембра ће отпутовати на Гоч на „Тесла ЕКО форум“. Они ће, уз подршку Унеска, научити све о доприносу генија у очувању природе.

Спа центар - Sputnik Србија
Зашто српске бање нису као светске

Протекли викенд провели су на Увцу и Пештеру у пешачкој тури. Они који желе да путују с овом организацијом у обавези су да понесу кесе за смеће. Летња сезона завршиће се управо у овом делу Србије, чишћењем Увца од смећа које су за собом оставили они који очигледно своју земљу воле мање од ових младих људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала