Москва: Не желимо да улазимо у клинч са САД, неко мора бити разуман

© Sputnik / Алексеј Никољски / Уђи у базу фотографијаПомоћник председника Русије Јуриј Ушаков
Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков - Sputnik Србија
Пратите нас
Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков изјавио је, одговарајући на питање о одговору Русије на нове ограничавајуће мере САД у вези са затварањем руског конзулата у Сан Франциску, да Москва не жели да улази у клинч, те да је неко дужан да покаже здрав разум и да то заустави.
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија
Америка затвара Конзулат Русије у Сан Француску

САД су синоћ објавиле да уводе нова ограничења у делатности руских дипломатских представништава у Америци, према којима се од 2. септембра затвара Генерални конзулат Русије у Сан Франциску и конзуларни објекти у Вашингтону и Њујорку. 

Према речима Ушакова, овим потезима САД смањују и број сарадника којима је дозвољено да путују по Америци без подношења захтева Стејт департменту. 

„Нису узели само имовину него отежавају и функције, делатност наше амбасаде, дипломатских представништава. Размислићемо како ћемо одговорити. С једне стране, наравно, не желимо уопште да улазимо у клинч, то је глупост, неко мора да буде разуман и да све ово заустави“, рекао је Ушаков на конференцији за новинаре. 

Он је додао да су руско-амерички односи у веома тешком стању и навео да је оно што се догађа „одличан поклон“ за новог амбасадора Русије у САД који има чиме да се бави током првих сати боравка у земљи. 

Помоћник руског председника је нагласио да дејства САД погађају обичне грађане. 

Министр иностранных дел России Сергей Лавров в посольстве России в Вашингтоне - Sputnik Србија
За танго је потребно двоје, а САД упорно играју брејкденс

„Визе је престао да издаје Генерални конзулат. То је потпуно нејасно. Генерални конзулат се успоставља да би издавао визе, то је прва обавеза, политички рад је у другом плану“, рекао је Ушаков. 

Он је, такође, навео да САД настављају да издају визе онима које сматрају подобним. 

Раније је Москва наложила да се дипломатске мисије САД у Русији смање на укупно 455 сарадника. На тај начин је изједначен број службеника Амбасаде САД у Русији с бројем радника у дипломатској мисији Русије у САД. 

Вашингтон је од 23. августа обуставио процедуру издавања својих неимиграционих виза широм Русије. Од 1. септембра ова процедура се обнавља, али само у Амбасади САД у Москви. 

Према речима Ушакова, америчка администрација и даље разара билатералне односе с Русијом, не размишљајући о последицама. То изазива жаљење, додао је Ушаков. 

Заставе Русије и САД - Sputnik Србија
Неискреност Америке само је заоштрила већ погоршан однос с Русијом

„Ови нови кораци још више сатеравају у ћошак билатералне односе и, поред тога, ја бих приметио да се они разилазе са изјавама америчких представника, укључујући и оне на највишем нивоу, о спремности за нормализацију сарадње. Упркос речима, спремности за нормализацију сарадње и даље нема“, додао је Ушаков. 

Русија је у САД остала без пет дипломатских објеката, то личи на отимање, рекао је Ушаков. 

„Сада Американци поново одузимају имовину, поново затварају генералне конзулате. То је већ пет објеката, укупно пет објеката који су били наша имовина. Американци су то одузели. Пет објеката који су били заштићени дипломатским имунитетом“, истакао је он. 

Ограничење САД је обухватило и једно трговинско представништво у Њујорку које је било под закупом.

„Сећате се децембарског новогодишњег поклона председника Барака Обаме – одузео је дипломатску имовину, украо, може се рећи, имовину, истерао 35 дипломата. Дуго на то нисмо одговарали, јер смо тај потез сматрали прилично екстравагантним“, навео је Ушаков. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала