Свирао саксофон док су му вадили тумор из мозга

© Screenshot/UR MedicineПацијент свирао саксофон док су му оперисали мозак
Пацијент свирао саксофон док су му оперисали мозак - Sputnik Србија
Пратите нас
Лекари са Универзитета у Рочестеру уживали су у операционој сали у необичном концерту који им је приредио 25-годишњи музичар.

Он није био задужен за свирање смирујуће музике на увце лекарима, већ се радило о пацијенту коме су оперисали тумор на мозгу док је свирао свој инструмент.

Операција уз помоћ робота Да Винчи у Медицинском центру у Владивостоку - Sputnik Србија
УЖИВО: Хируршка операција уз помоћ робота

Тумор му је дијагностикован 2015. године, пошто је Ден Фабио, наставник музичког, чуо чудне звуке и имао нападе мучнина и вртоглавица.

„Радио сам у канцеларији и одједном сам видео и чуо ствари које нису биле тамо“, присећа се Фабио у интервјуу који је дао „Сикеру“. „Звуци су били музички“.

Забринут, отишао је на преглед на ком је установљено да има бенигни тумор на мозгу још од детињства. Иако није био канцероген, претио је да му угрози каријеру.

„Био сам веома уплашен“, каже Фабио. „Нисам могао да замислим да ћу изгубити моћ музицирања. Не помишљате да то може да вам се деси“.

Тестови су показали да је Фабиов тумор био близу региона мозга задуженог баш за музику и музичке функције, а на наставникову жалост, постоји ризик да после операције не буде у могућности да настави да ради посао који је досад радио.

Медицински тим током операције - Sputnik Србија
Хирург јој променио лични опис да би избегла отплату кредита

Међутим, уз помоћ неурохирурга Веба Пилчера и његовог колеге Бреда Махона, Фабио је добио шансу да се бори са оним што га је снашло. Два доктора, сарадника на универзитетском „програму транслаторног мапирања мозга“, раде на проналажењу прецизних подручја мозга повезаних са одређеним активностима.

„Може да постоји доста разлика међу појединцима“, рекао је Махон. „Регија за говор вашег мозга је, мање-више, на истом месту као моја, али може бити два центиметра даље“.

Како би направили детаљну мапу Фабиовог мозга, неурохирурзи су позвали Елизабет Марвин, професорку музичке теорије са Универзитета у Рочестеру, како би помогла у изради серије музичких тестова које би Фабио требало да изведе, што би показало који делови мозга су активирани различитим задацима током скенирања. За време тестирања, његов мозак ће бити скениран магнетном резонанцом.

Када је Фабио био на операционом столу, доктор је затражио од Фабија да понови музичке тестове како би видео да ли могу да идентификују подручје мозга које је ометало његову способност обраде музике. Са Марвиновом у соби, професор би проценио Фабиов покушај да понови мелодију. Ако је промашио или изменио музичку ноту, лекари би означили подручје.

Хируршки инструменти - Sputnik Србија
Руски хирург сам себи извадио слепо црево

Пошто је тумор успешно отклоњен, доктори су затражили да засвира на саксофону, и то је био последњи тест.

„Рекли су ми да се вероватно нећу сећати ничега, али сећам се да сам био будан и да сам свирао саксофон. То је било некако надреално“, каже Фабио.

Доктор Махон каже да је Фабио „беспрекорно свирао“. Потпуно се опоравио шест месеци после операције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала