Десет пута већа подршка руским базама у Србији него америчким

© Sputnik / Михаил Фомичев /  / Уђи у базу фотографијаВојна база руске војске
Војна база руске војске - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Више од половине грађана Србије (53 одсто) сматра да Србија не треба да има војне базе ниједне од великих сила, док 20 одсто мисли да то треба дозволити Русији, а два одсто САД, показали су резултати августовског истраживање „Демостата“.

Истраживање „Којем бисте се царству приклонили… Србија између Истока и Запада“ показало је и да већина испитаника, њих 41 одсто, сматрају да је Русија највећи пријатељ Србије, а следе Кина са шест одсто, Грчка са четири одсто, Македонија са три одсто и Црна Гора и Немачка са по два одсто.

Ратници - Sputnik Србија
Хоће ли бити рата изнад Пожеге: Америка и Русија у борби за Србију

Са друге стране, према резултатима истраживања која су данас представљена, у одговорима на питања у којој би земљи, после Србије, највише волели да живе и коју би државу препоручили својој деци за живот и рад предњаче западне земље.

Тако је 11 одсто испитаника на питање у којој би земљи највише волели да живе навело Немачку, седам одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију, Италију и Шведску, док се четири одсто изјаснило за САД.

Својој деци би за живот и рад 16 одсто испитаника препоручило Немачку, 11 одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију и САД, а по четири одсто Шведску и Норвешку.

Главни истраживач Срећко Михаиловић рекао је да је грађанин Србије очигледно оријентисан ка Западу када су у питању економија и доношење рационалних одлука у вези са квалитетом живота, а када је реч о пријатељству или неким традиционалним осећањима онда је оријентисан ка Истоку.

Михаиловић је рекао да многе његове колеге кажу да истраживање није ни требало радити јер су познати резултати.

„Србији је срце на Истоку, а џеп на Западу. То је налаз многих истраживања на ову тему“, навео је Михаиловић на представљању резултата истраживања, које је спроведено на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника.

Љубиша Ристић - Sputnik Србија
Србија ће „припасти“ пола Русији, пола НАТО-у (видео)

Када је реч о политичким оријентацијама које су повезане са преференцијама страних земаља, подаци из истраживања показају да испитаници који су на председничким изборима гласали за Александра Вучића у 51 одсто случајева као највећег пријатеља Србије виде Русију, док они који ће на следећим парламентарним изборима гласати за СНС у 54 одсто случајева виде Русију као највећег пријатеља Србије.

Они који су гласали за Вучића само би Русији „дали“ базе у Србији и то у 28 одсто случајева, а 21 одсто Вучићевих гласача својој деци би за живот и рад препоручило Немачку.

Михаиловић каже да је занимљив и податак у вези са старошћу испитаника и њихових одговора на четири питања у истраживању.

Наиме, додаје, показало се да млади испитаници у односу на просек имају нешто повољнији однос према западним земљама, него што имају према Русији, за разлику од најстаријих испитаника, поготово старијих од 75 година, који су више оријентисани ка Русији.


Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала