Дикић пред судом: Како ми је Катнић „спаковао“ оружје

© AP Photo / Darko VojinovicБивши шеф Жандармерије Братислав Бата Дикић
Бивши шеф Жандармерије Братислав Бата Дикић - Sputnik Србија
Пратите нас
У подгоричком Вишем суду настављено је суђење оптуженима за наводни државни удар. Након јавног читања оптужнице, суђење је отпочело одбраном оптуженог Братислава Дикића, који је пред судом негирао кривицу. Дикић је изјавио да није крив, и да се ради о неоснованој и измишљеној оптужници.

„Никада нисам био припадник криминалне организације, нити ћу икада бити. Нисам никада учествовао у насиљу“, навео је Дикић.

Дикић је казао да је у Црну Гору дошао због лијечења, да би покушао алтернативним медикаментима да се излијечи, и поновио је да је у Црну Гору дошао у манастир Острог, након што се разболио. Казао је да од свих оптужених познаје само пријатељицу Кристину Христић, која је са њим дошла у Црну Гору.

Миливоје Катнић, црногорски тужилац - Sputnik Србија
Афера „државни удар“: Катнић је мало нервозан

Дикић такође тврди да главног свједока сарадника тужилаштва Сашу Синђелића није познавао раније, и да га је Синђелић преко друштвене мреже Фејсбук контактирао са жељом да се упознају.

Како је навео, он и Синђелић су се упознали у Нишу у октобру, када му је Синђелић помињао протест у Црној Гори.

Дикић је казао да су се други пут срели након 4-5 дана и да је тада Синђелић опет затражио од њега да дође на протест против НАТО-а, али да није прецизирао када ће бити скуп и да ли ће га бити. Он је додао да му је Синђелић тада дао 500 долара, да му је рекао да је то за љекове и да га је замолио да узме новац јер сада добро зарађује.

Он сматра да Синђелић није способан да организује оно што се наводи у оптужници и да га је довео у заблуду јер га је молио да дође на скуп. Дикић је рекао да вјерује да је Синђелић инструисан да се тако понаша.

Он је тврди да је главном специјалном државном тужиоцу Миливоју Катнићу нудио пуну сарадњу и чак и оперативну помоћ.

„Када сам ухапшен и одведен у њихове просторије, тада су дошли господин Катнић и Саша Чађеновић. Он ми је тада испричао да сам ја члан криминалне групе и све ово што пише у оптужници. Рекао ми је да сам ја дошао по неке кључеве да слушам наређења неког Руса, али ја сам рекао да не знам ништа о томе и да то лице никада нисам видио. Он је тада од мене тражио да позовем неке моје људе. Ја сам, наравно, дошао сам са Кристином, ја не познајем никакве људе у Црној Гори“, изјавио је Дикић.

Полиција и оружје - Sputnik Србија
Афера „државни удар“: Оружје потопљено, па спаљено

Како је додао, тада му је Катнић први пут запријетио казавши: „Ја ћу теби спаковати робију, а суд нека те ослободи, па нека ти све плате“.

„Морам да додам да је господин Саша Чађеновић професионално и часно радио свој посао док је разговарао са мном. Када ми се ситуација погоршала, замолио сам Чађеновића да ми се промијени мјера надзора како бих преживио све што ми се дешава и то је учињено за мене. Међутим, када је ушао господин Катнић и када га је Чађеновић упутио о мојим молбама, Катнић је ставио руке у џепове, погледао кроз прозор и казао: ’Саша, не можемо тако, шта ћемо са овим оружјем, не можемо га ставит овим јадницима, спаковаћемо га генералу, он је војник‘“, тврди Дикић.

У једном тренутку, током саслушања Дикића, функционери Демократског фронта Марина Јочић, Милун Зоговић и Славен Радуновић избачени су из суднице због, како је образложено, добацивања и прекидања суђења у току саслушања Дикића.

Данашњи претрес прекинут је због истека радног времена и биће настављен сјутра у девет сати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала