Каталонски лидер: Државна сила је против нас, сви на улице!

© REUTERS / Albert GeaКаталонска сепаратистичка застава
Каталонска сепаратистичка застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Каталонски председник Карлес Пуџдемон обећао је данас да ће да настави путем одржавања референдума о независности, за који званични Мадрид сматра да би био нелегалан, и је позвао на масовне демонстрације следеће недеље у знак подршке отцепљењу Каталоније од Шпаније.

„Читава државна сила је против нас. Суочена са правним процедурама и претњама, регионална влада је одлучнија него икад (да одржи плебисцит који је планиран за 1. октобар)“, рекао је Пуџдемон на састанку званичника обе стране у Барселони.

Он се, како се наводи, као неко ко се дуго залаже за независност региона на североистоку Шпаније, нада да ће успети да мобилише присталице у демонстрацији легитимитета као одговор на претње Мадрида да ће спречити референдум на било који начин.

Каталонска сепаратистичка застава - Sputnik Србија
Потписано: Судбина Каталоније се одлучује 1. октобра

„У понедељак ћемо их преплавити мирно и демократски, као и увек“, рекао је он.

Како агенција наводи, анкете показују да су Каталонци подједнако подељени када је у питању независност, али да преко 70 одсто њих жели да референдум буде одржан како би се то питање решило, слично као што је решено референдумом у Шкотској 2014.

Каталонска влада је одржала симболичан референдум 2014, када је више од 80 одсто учесника референдума гласало за отцепљење од Шпаније, иако је само 2,3 од 5,4 милиона Каталонаца који су имали право гласа учествовало у гласању.

Како је раније пренео Франс прес, шпански премијер Маријано Рахој је изјавио да је влада те државе тражила од Уставног суда да суспендује захтев лидера Каталоније за одржавање референдума о независности 1. октобра, називајући такав захтев „неприхватљивим чином непослушности“.

Рахој је рекао и да ће све општине у Каталонији бити упозорене на своју „обавезу да спрече или блокирају“ напоре да дође до реализације референдума, који је, како каже, неуставан, преноси агенција Франс прес.

Он је седницу каталонског парламента, који је усвајањем закона озваничио своје планове да се у тој шпанској регији организује референдум о независности, назвао „политичком перверзијом“ каталонске владе, преноси агенција АП.

Присталице независности Каталоније - Sputnik Србија
Каталонија отвара амбасаду у Хрватској, а то има везе и са Србијом

„Референдум је незаконит и представља напад на институционални поредак Шпаније и Каталоније“, рекао је Рахој након хитног састанка са члановима свог кабинета.

„То је нешто што влада и судови не могу да дозволе“, изјавио је Рахој, обећавајући да се референдум неће одржати.

Шпанско Државно тужилаштво саопштило је раније да ће подићи оптужнице против чланова каталонског парламента због изгласавања закона о одржавању референдума о независности 1. октобра, који шпанска влада сматра нелегалним.

Већина посланика каталонског парламента, у коме већину имају странке које се залажу за отцепљење од Шпаније, гласала је за закон о референдуму и за правни оквир неопходан за успостављање независне државе, јавио је Ројтерс.

Закон је усвојен већином од 72 гласа, према 11 уздржаних. Посланици који се противе отцепљењу Каталоније напустили су седницу пре гласања, наводи АФП.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала