Прва тужба и у САД: Амерички фонд тужио „Агрокор“

© AFP 2023 / Агрокор
Агрокор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Након што је руска „Сбербанка“ поднела суду кривичну пријаву против Ивице Тодорића, али и још неколико тужби којима Руси желе да наплате раније одобрене кредите, прва тужба спремна је и у САД, пише „Вечерњи лист“.

Суду у Њујорку стигла је тужба против „Агрокора“, коју је поднео један од америчких фондова, који је учествовао у кредитирању концерна у време Ивице Тодорића.

Агрокор - Sputnik Србија
„Агрокор“: Расплет у децембру — две опције за српске раднике

„Документација је предата, а ’Агрокор‘ се тужи због лажног приказивања стања. Тужи се ’Агрокор‘, а како је његов власник и даље Тодорић, за оно за што се терети ’Агрокор‘ одговараће и Тодорић“, објаснио је за „Вечерњи лист“ један правник.

После тужби које су поднели Руси било је јасно да ће и неки од фондова, који нису учествовали у новом кредитном аранжману у јуну, учинити исто, наводи лист и додаје да име фонда који је поднео тужбу није познато и да је у финансирању „Агрокора“ у време Тодорића учествовао велик број пре свега ризичних, али и пензионих фондова из САД, Канаде и Велике Британије.

Од укупног броја фондова који су финансирали „Агрокор“ у време Тодорића, њих око три четвртине, ако се посматра количина обвезница, прихватило је „лекс Агрокор“ и учествовало је са банкама у новом кредиту вредном 480 милиона евра по такозваном „рол ап моделу“. Тај модел им обезбеђује сигуран повраћај новца који је раније дат концерну, у истом износу у којем су учествовали у новом кредиту.

„За ’Агрокор‘ то значи да ће сигурно морати да им исплати око милијарду евра. Било је за претпоставити да ће се они који нису желели да учествују у том моделу кредитирања одлучити на тужбе због лажног приказивања пословања концерна у време бивше управе. Но, није искључено да ће те тужбе бити проширене и против државе“, оцењује „Вечерњи лист“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала