Опозиционар осам месеци невин у црногорском затвору

© Sputnik / Небојша ПоповићАндрија Мандић и Небојша Медојевић
Андрија Мандић и Небојша Медојевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је Уставни суд Црне Горе утврдио да се активиста Демократског фронта и један од окривљених у афери „државни удар“ Михаило Чађеновић већ осам мјесеци незаконито налази у затвору, из ДФ-а су позвали државне институције да ослободе, како су поручили, „невино утамниченог и невино оптуженог Чађеновића“.

Један од челника ДФ-а, Андрија Мандић, навео је на конференцији за новинаре да је Уставни суд потврдио оно што су они говорили још 7. и 8. фебруара — да се Чађеновић незаконито налази у притвору и да је невин.

Бивши шеф Жандармерије Братислав Бата Дикић - Sputnik Србија
Дикић пред судом: Како ми је Катнић „спаковао“ оружје

„Чађеновић је за осам мјесеци показао да у Црној Гори и даље станују част, достојанство и постоје људи који држе до, не само властите, него и националне части, јер је његова мајка, тада када је ухапшен, саопштила реченицу коју ћу памтити до краја живота: „Он је тамо само зато што је Србин“, саопштио је Мандић.

Како је Мандић додао, Чађеновић је проживио тешке дане у затвору, малтретиран је и понижаван, а како је рекао, „над њим је покушано и убиство приликом једног транспорта према Вишем суду у Подгорици.“

„Чађеновић је у овом криминалном црногорском режиму данас могао да буде милионер, само да је хтио прстом да упери у Андрију Мандића, да је био спреман да лажно свједочи, како лажно свједоче многи који припадају овом наопаком и накарадном режиму“, навео је Мандић.

Челник ДФ-а, Милан Кнежевић, рекао је да је одлука Уставног суда очекивана.

„Чађеновић је јунак нашег доба који је издржао све репресије и притиске и показао да је достојан грађанин Црне Горе“, навео је Кнежевић.

Милан Кнежевић и Андрија Мандић - Sputnik Србија
Кнежевић и Мандић: Зауставићемо државни терор

На конференцији за медије такође је говорио и предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић, који је рекао да је Демократски фронт, без обзира на недостатак солидарности и емпатије остатка опозиције и цјелокупног црногорског друштва, сам освојио прву значајну побједу у борби за основна људска права и слободе.

Према његовим ријечима, ДФ има више људи у затвору него и шкаљарски и кавачки клан, што по Медојевићу најбоље говори за шта је главни специјални тужилац Миливоје Катнић постављен — а то је „борба против Фронта“.

Како је оцијенио Медојевић, пресудом Уставног суда о незаконитом држању у притвору Михаила Чађеновића практично је разријешена и афера државног удара.

Он је на крају поново позвао опозиционе колеге да се придруже Демократском фронту и заједнички дефинишу јединствен одговор режиму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала