Мистерија све дубља: Од чега је умро амерички студент у Северној Кореји?

© AP Photo / Kim Kwang HyonАмерички студент Ото Вармбир клања се на конференцији за медије у Пјонгјангу
Амерички студент Ото Вармбир клања се на конференцији за медије у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички студент Ото Вормбир, који је умро након 17-месечног заточеништва у Северној Кореји, није имао знакова мучења и преминуо је након што је доток крви у мозак постао хронично недовољан, показао је обдукциони извештај објављен у среду.
Ота Вармбир - Sputnik Србија
Направио сам грешку живота: Мистериозна судбина младог Американца у Севеној Кореји

Његова смрт 19. јуна је последица непознате повреде која се десила годину дана раније, рекла је патолог Лакшми Самарко из Хамилтона у савезној држави Охају на конференцији за новинаре.

„Не знамо шта му се догодило и то је то“, рекла је Самарко.

Амерички студент био је заточен у Северној Кореји од јануара 2016. до пуштања на слободу 15. јуна 2017. године. Вормбир (22) је враћен у САД у коми.

На захтев породице није спроведена потпуна обдукција већ спољни преглед тела који није показао никакве знакова мучења у Северној Кореји.

Његови родитељи су тврдили да је мучен и да су му зуби клештима обрађивани. Патолог је рекла да није било таквих знакова нити да је било прелома костију. Уочени су ожиљци од којих је највећи на десном стопалу.

Северна Кореја тврдила је да су његови здравствени проблеми последица ботулизма и узимања таблете за спавање и одбацила је тврдње о мучењу. Вормбир је преминуо неколико дана након што је враћен у САД.

Он је ухапшен због тога што је узео пропагандни плакат из хотела на аеродрому у Пјонгјангу, док се припремао за напуштање те земље, и био је осуђен на 15 година тешког рада.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала