Јевтић расељенима: Имаћете пуну подршку за што скорији повратак

© ФотоПотпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић
Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се са расељеним лицима из Доње Србице код Призрена и том приликом им обећао сву потребну подршку како би се са процесом повратка у овом месту започело што пре.

Представници породица расељених, њих 11 који су данас били на састанку, изнели су низ проблема који им стоје као препрека на путу повратка, као што су проблем узурпиране имовине и лошег стања у којима се налазе њихови објекти у Доњој Србици.

Тражили су од министра Јевтића да им у што скорије време изађе у сусрет како би отпочели са повратком у родни крај.

Затвор - Sputnik Србија
Нови план Приштине — да се ниједан Србин више не врати

„Овај сусрет је само један у низу корака које ћемо предузети како би се повратак у Доњу Србицу реализовао. Знам да неће бити ни мало лако, али морате бити упорни како би све проблеме решили и како би се коначно вратили у родно место. Оно што могу да вам обећам јесте да ћу још данас почети да радим на решавању проблема које имате. Сваки повратник, свака породица која се на Косово врати нам је подједнако важна, тако је и са вама. Имате моје чврсто уверавање да ћемо заједно истрајати у послу који нам предстоји, а то је да се не само ви који сте данас овде вратите у Доњу Србицу, већ и да то учине ваше комшије“, истакао је Јевтић.

Током састанка је договорено да се интензивира координација између Министарства и ИРЛ, како би се у што скорије време обновиле њихове куће и како би се први повратници вратили у то место.

Јевтић са међународним представницима

Јевтић је одржао састанке са представницима међународних мисија и организација на Косову.

Током дана Јевтић се прво састао са амбасадором Италије на Косову Пијером Кристофором Сардијем и са њим разговарао о подршци италијанске амбасаде у процесима важним за опстанак и повратак Срба на Косову.

Да ли је довољно само извињење?, питају се Срби са КиМ - Sputnik Србија
Срби тражили 500 милиона евра одштете, косовски судови одбили тужбу

Јевтић је амбасадору Италије пренео да је један од најважнијих процеса за Србе на Косову процес повратка и да он не иде планираним темпом већ много спорије. Веће запошљавање припадника невећинских народа је нешто што одмах треба решити, навео је Јевтић током овог састанка. Током сусрета је говорено и о безбедности и личним документима.

Након састанка са амбасадором Италије, Јевтић се састао и са шефицом УНХЦР-а на Косову Нарасимом Раом.

„УНХЦР нам је важан партнер када се ради о повратку. Наставак сарадње је још један показатељ да заједно улажемо велике напоре да процес повратка учинимо бољим и успешнијим“, рекао је Далибор Јевтић, потпредседник и министар за заједнице и повратак у влади Косова.

Током тог сусрета је закључено да и даље треба наставити са свим оним пројектима које Министарство за заједнице и повратак води заједно са УНХЦР-ом. Истакнуто је да их у наредном периоду треба интензивирати како би се у што скорије време дошло до бољих резултата.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала