Дачић: Србија подржава јединствену Шпанију

© Tanjug / RADE PRELICМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство, додавши да је Шпанија један од највећих пријатеља Србије.

„Замолио бих све политичке факторе да се не играју тим питањем“, рекао је Дачић након отварања изложбе којом се обележава 70 година Уницефа у Србији.

Интервенција полиције током референдума у Каталонији - Sputnik Србија
Тотални хаос у Каталонији: Више од 700 повређених (видео)

Дачић је додао да су се у нашем случају показали двоструки стандарди и да је у Шпанији, као и код нас, реч о једностраним потезима „који нису у складу са Уставом и централном влашћу и као такви представљају кршење међународног права“.

„Мени је интересантно како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно“, рекао је Дачић, алудирајући највероватније на ЛСВ, чији је лидер Ненад Чанак данас у Барселони.

Дачић је још једном истакао да став Србија има исти став, као и да је упозоравала да сценарио „који се десио нама може да се деси свакој земљи на свету“.

„Ако нема међународног права, онда нема ко да нас штити и све зависи од љубави великих сила, а то је врло релативна категорија“, навео је Дачић.

Шпанија је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

У Каталонији се данас одржава референдум о независности те шпанске регије, иако су га Уставни суд Шпаније прогласио неуставним.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала