После Каталоније: Прешевска долина тражи уједињење са Косовом

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIKосовски албанац љуби заставу
Kосовски албанац љуби заставу - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија треба да прихвати референдум из марта 1992. године у складу са Повељом УН, која гарантује самоопредељење аутохтоних народа, тражи лидер Албанаца из Прешевске долине Јонуз Муслију.

Лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију поздравио је референдум о независности који одржан у шпанској области Каталонији и позвао је међународну заједницу да призна референдум који су Албанци на југу Србије одржали 1992. године.

© SputnikНакон Каталоније, Прешево тражи независност и уједињење са Косовом!
Након Каталоније, Прешево тражи независност  и уједињење са Косовом! - Sputnik Србија
Након Каталоније, Прешево тражи независност и уједињење са Косовом!

„Референдум је израз воље и законско право аутохтоног народа, у овом случају Каталоније, загарантовано међународним правом. Референдум о етничким Албанцима у Прешевској долини исто тако је легитиман и њиме се гарантују мир и стабилност између Прешевске долине и Србије, али и поштује право Албанаца са југа који су се референдумом већински изјаснили за припајање Косову“, изјавио је Муслију за „Наше Прешево“.

Председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслиу показује транспарент Не терминала, али у школи, желимо књиге током посете српског премијера Александара Вучића Бујановцу. - Sputnik Србија
Јонуз Муслију: Мој председник је Еди Рама

Он је подсетио да у Прешевској долини има више од 100.000 становника, који живе у „три албанске општине, у Медвеђи, Бујановцу и Прешеву, који поседују правни акт о вољи већине Албанци у долини и Србија би то требало да узме у обзир“.

„Србија треба да прихвати референдум из марта 1992. године у складу са Повељом УН, која гарантује самоопредељење аутохтоних народа“, рекао је Муслију.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала