Иран: Члану нуклеарног преговарачког тима пет година робије

© REUTERS / Marius BoschТехеран, Иран
Техеран, Иран - Sputnik Србија
Пратите нас
Иранске власти осудиле су члана иранског тима за преговарање о нуклеарним питањима на пет година затвора, јавља Ројтерс, позивајући се на приватну иранску агенцију Тасним.

Тасним и неки други ирански медији наводе да је реч о иранско-канадском држављанину Абдулрасулу Дори Есфаханију, за кога тврде да можда поседује пасоше још неких земаља.

Медији у Ирану су прошле године објавили да је нуклеарни преговарач са двојним држављанством ухапшен након што је оптужен да је непријатељима те земље пружао осетљиве економске информације.

Ракета-носитель Симорг в Иране - Sputnik Србија
Драматично заоштравање: Трампове претње добиле одговор у — бојевим главама

У мају је званичник иранског судства Голамхусеин Мохсеини Еџеи рекао да је један члан преговарачког тима, који се суочава са оптужбама за шпијунажу, осуђен на затворску казну, али је додао да не може да пружи више детаља.

„Тај случај је ревидиран пред Апелационим судом, и петогодишња затворска казна је потврђена“, наводи Тасним, позивајући се на неименовани „обавештени извор“.

Иначе, та иранска агенција је јула 2016. пренела да је ухапшен члан иранског преговарачког тима који је био надлежан за банкарска питања током преговора.

Безбедносни званичници су ухапсили више бизнисмена, укључујући иранске, који имају америчко, европско или канадско држављанство, а у оквиру мера поводом „западног инфилтрирања“, наводи Ројтерс.

Иран је са САД и још пет светских сила 2015. постигао споразум који је довео до укидања већег дела међународних санкција против Ирана у замену за ограничење нуклеарног програма Техерана, а потенцијало опуштање односа са Западом узнемирило је иранске конзервативце, напомиње британска агенција.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала