Рахој: Шпанија ће спречити проглашење независности Каталоније

© REUTERS / Susana VeraПремијер Шпаније Маријано Рахој Бреј
Премијер Шпаније Маријано Рахој Бреј - Sputnik Србија
Пратите нас
Централне шпанске власти постараће се за то да било какво једнострано проглашење независности Каталоније „нема никаквог ефекта“, изјавио је шпански премијер Маријано Рахој.
Ватрогасци и студенти на улицама Барселону - Sputnik Србија
„Дојче веле“: Косово није постало правно независно, неће ни Каталонија

Шпански премијер рекао је да ће Влада спречити ситуацију у којој би једнострано проглашење независности северног шпанског региона био једини исход.

„Влада ће обезбедити да било каква објава независности никуда не води“, рекао је Рахој у суботу за „Паис“, у првом интервјуу за неки лист од када је у Каталонији одржан забрањени референдум о независности те шпанске покрајине, 1. октобра, наводи АФП.

Рахој је искључио посредовање као начин за решавање кризе у Шпанији, на које је позвала Каталонија после референдума, додаје Ројтерс.

Он је, такође, искључио расписивање ванредних избора због кризе која потреса Шпанију након референдума.

Рахој је додао да би могао да примени Устав како би суспендовао аутономију Каталоније уколико она прогласи независност од Шпаније.

Приштина - Sputnik Србија
Ово је прави разлог зашто Каталонија и Косово нису исто

Он је додао да ће задржати додатне снаге националне полиције у Каталонији док се ситуација не врати у нормалу.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон је до уторка одложио појављивање пред Парламентом Каталоније, а неки лидери тог шпанског региона су позвали на то да се тада прогласи независност.

Каталонија је 1. октобра одржала референдум о независности, на који је изашло нешто више од половине регистрованих бирача. Према резултатима које је саопштила Влада Каталоније, нешто више од 90 одсто гласача је заокружило опцију „да“.

Централне власти у Мадриду већ недељама се боре против референдума, за који кажу да је неуставан, а Уставни суд Шпаније суспендовао је референдум.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала