Ово је прави разлог зашто Каталонија и Косово нису исто

© AFP 2023 / Armend NIMANI Приштина
Приштина - Sputnik Србија
Пратите нас
Број Албанца на Косову данас је већи него пре рата, док Срба има мање за око 150.000. Срби су протерани и етнички очишћени, а да би Косово и Каталонија били исти, неко би требало да протера већински део становништва, дакле, негде око 60 одсто људи шпанског порекла из Каталоније, као што се то десило Србима.

Енвер Хоџај, заменик премијера Косова, у праву је — Каталонија и Косово нису исто! Ево и зашто. У Каталонији, Шпанци нису протерани као што су протерани Срби са Косова над којима су Албанци извршили етничко чишћење.

Матија Бећковић - Sputnik Србија
Хоће ли оне који нису признали Косово истерати из ЕУ

Ово је укратко прва реакција адвоката Горана Петронијевића, некада и судије на Косову и Метохији, на опаску косовског званичника да „Каталонија и Косово не могу да се пореде, јер је на Косову извршено етничко чишћење Албанаца, а починили су га Срби“.

Петронијевић у разговору за Спутњик истиче чињеницу која, како каже, истерује истину на видело, а то је да Албанаца на Косову и Метохији има више данас него што их је било пре ратних сукоба.

„Срба данас на Косову има око 150.000 мање. Они су протерани и етнички очишћени, и то је тачно. Да би Косово и Каталонија били исти, то би онда значило да Каталонија, сада уз интервенцију (то се наравно неће десити) неког војног блока као што је НАТО, бомбардује Шпанију и протера већински део становништва, дакле, негде око 60 одсто људи шпанског порекла“, каже Петронијевић.

У том смислу, каже наш саговорник, ситуација јесте различита, али тако што су на Косову етнички очишћени Срби, а не Албанци.

Он подсећа да у Приштини, у којој је живело око 50.000 Срба, сада живи само њих пет или шест. У Пећи, у којој је живело око 30.000 Срба, сада живи седам Срба, и тако редом по целом Косову.

Молитва у Приштини - Sputnik Србија
Шта је реалност: За 100 година неће бити ЕУ, а Косово ће бити део Србије

„Да су Албанци етнички очишћени је потпуна замена теза! То је подметнута теза која је искоришћена као разлог за бомбардовање. То су смислили стратези НАТО-а који су почели бомбардовање“, каже Петронијевић.

Петронијевић, који је и хашки адвокат, тврди да је етничко чишћење Албанца од стране Срба, иако помињано у више појединачних оптужница, заправо потпуно недоказано кроз суђења у Хашком трибуналу. Ни такозвана операција „Потковица“, за коју Албанци тврде да су тадашње српске власти направиле како би етнички очистиле Албанце са Косова није доказана, а како наводи, као неко ко је у то време био судија на Косову и Метохији, дакле и непосредни сведок дешавања, Албанце нико није дирао, већ су се сами покренули, и то по наређењу ОВК вођа у договору са НАТО снагама. Петронијевић тврди да је НАТО у неколико наврата бомбардовао и побио албанске цивиле управо у оним колонама које су се сопственом одлуком враћале на своја огњишта.

Подсећања ради, Срби су и после завршетка рата 2004. од стране Албанца, а пред очима међународне заједнице, доживели прави погром када је за мање од 48 сати протерано више од четири хиљада Срба из њихових кућа и запаљено преко тридесет верских објеката СПЦ. У таласу насиља тада је убијено осам Срба, а повређено најмање 170. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Срби  обележавају Видовдан на Газиместану. - Sputnik Србија
Приштина признаје: Четвртина грађана на Косову су — Срби

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100. Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Иначе, Косово је једина територија у Европи у којој један народ живи у „енклавама“, и о чијој се безбедности још старају војници међународне заједнице. Број отимања приватне имовине немогуће је и сагледати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала