„Бела удовица“ је била панк певачица

© AFP 2023 / NICOLAS ASFOURIЖена са бурком
Жена са бурком - Sputnik Србија
Пратите нас
Сели Џонс, британска џихадисткиња позната под надимком „Бела удовица“, која је путем интернета врбовала људе за чланство у ДАЕШ-у, убијена је у Сирији заједно са својим 12-годишњим сином.

Сели Џонс, британска џихадисткиња позната под надимком „Бела удовица“, која је путем интернета врбовала људе за чланство у ДАЕШ-у, убијена је у Сирији заједно са својим 12-годишњим сином.

Како пише штампа, она је наводно погинула у нападу америчких дронова, у тренутку док је покушавала да напусти Раку, која је тренутно поприште највећих борби у Сирији од када су коалиционе снаге почеле да потискују терористе ДАЕШ-а.

Џонсоновој, која је пореклом из јужне Енглеске и примила ислам, британска штампа дала је надимак „Бела удовица“ након што је њен супруг Џунаид Хусеин, хакер и такође екстремиста ДАЕШ-а, убијен у нападу америчких дронова 2015.

Жена са бурком - Sputnik Србија
Смрт „беле удовице“, једног од симбола ДАЕШ-а

После његове смрти, Џонсова је писала на Твитеру да је поносна што је њен муж погинуо борећи се против главног непријатеља Алаха“.

„Никада нећу волети никога осим њега“, писала је она на друштвеним мрежама.

Пре него што је примила џихад, Џонсонова је била певачица у панк бенду „Кранч“ и годинама је фасцинирала британску штампу. Верује се да је напустила Британију 2013. године и отишла у Сирију са тадашњим десетогодишњим дететом да би се удала за Хусеина, који је у међувремену страдао.

Медији наводе да су британске обавештајне службе пратиле Џонсонову неколико година, а да су је Уједињене нације крајем септембра прогласиле „међународним терористом“.

Активно је врбовала нове чланове ДАЕШ-а путем интернета, нарочито Твитера. Пропагирала је идеје ДАЕШ-а и подржавала масовна погубљења, а такође је позивала и подстицала жене да се придруже џихаду и постану бомбаши-самоубице.

Терориста ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Британац препознао сина на пропагандном споту ДАЕШ-а

Са налога на Твитеру за који се верује да је њен, упућивала је претње Великој Британији и другим градовима Европе. Такође, позивала је и остале Британке да спроведу нападе у земљи током Рамазана.

Понекад је на друштвеним мрежама објављивала пропагандне поруке, укључујући фотографију на којој, обучена као монахиња, држи пушку уперену у камеру.

Џонсова је позната и као Ум Хусеин Британија, а то име је добила у редовима терориста. Међутим, постоје и тврдње да се није бавила само пропагандом и претњама, већ да је била и на челу женског батаљона „Анвар ел Авлаки“, који је обучавао жене бомбаше-самоубице за терористичке нападе у Европи.

Малолетног сина је такође увукла у ислам.

„Мој мали дечак је такође примио ислам. Његово име је сада Хамза Хусеин ел Британи, и допада му се овде“, написала је убрзо након што се преселила у Сирију.

Припаднице сомалијске исламистичке групе Шабаб - Sputnik Србија
Врбује, обучава, убија: Глава женског „одреда смрти“ долази са Косова

Војни извори тврде да је Џонсова користила свог сина као покриће, јер се плашила да ће доживети судбину мужа.

Дечак се, као и његова мајка, бавио пропагандом, а чак је снимио пропагандни видео у ком се приказује погубљење.

На пропагандном снимку ДАЕШ-а приказано је троје деце у маскирној униформи како пуцају у потиљак курдским заробљеницима. Родитељи „Беле удовице“ су на том видеу препознали свог унука.

Касније је у једном интервјуу британским медијима очух „Беле удовице“ рекао да се његова пасторка придружила терористима под утицајем наркотика.

„Мени је свеједно да ли ће се она вратити“, рекао је њен очух, али је признао да осећа кривицу што јој је дозволио да одведе сина са собом и додао да је то „изгубљен живот“.

Летос се у медијима појавила информација да „Бела удовица“ жели да се врати у Велику Британију, а да јој терористи ДАЕШ-а не дозвољавају да напусти њихове редове. То је каналу „Скај њуз“ рекла другарица Џонсове.

„Она ми је рекла да жели да се врати у свој земљу. Плакала је и хтела је да се врати у Британију, али јој ДАЕШ то не дозвољава, јер је жена војника“, тврдила је њена другарица.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала