Вучић најавио „одважан предлог грађанима“ о Косову

© AP Photo / Giannis PapanikosАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић најавио је да ће Влада Србије на наредној седници разговарати о стварању техничких услова за „унутрашњи дијалог“ о Косову.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Србија ће учинити све да сачува регионални мир

Он је рекао да је разговарао с премијерком Аном Брнабић и да ће Влада обезбедити „пуну логистику за дијалог“ и формирати радне групе.

„Саслушаћемо све, а после тога ћемо бити довољно одважни да предочимо одређене предлоге нашим грађанима. Мислим да је то од највећег значаја за нас. То има садржај и супстанцу“, рекао је Вучић у говору на крају Београдског безбедносног форума.

Председник је рекао да мисли да је решење за косовски проблем „негде између српских и албанских уступака“ и да међународна заједница „треба да учини напор да разуме обе стране“.

Он је рекао да је неопходан „унутрашњи дијалог“ да би се „приближиле жеље и реалности“ и да то морају да учине и српска и албанска страна.

„Иначе ћемо имати тај замрзнути сукоб током следећих 10-15 година, а немамо више времена за губљење, поготово када помислимо на будућност наше деце и унука“, рекао је Вучић. 

Застава Србије - Sputnik Србија
Преокрет: Србија изненада добила јак адут да врати Косово

Он је рекао да је пут Балкана ка Европској унији и да политички актери немају право да „гуше и задржавају једни друге“, те да је најважније да се Западни Балкан извуче из економске кризе.

Вучић је оценио да је у дијалогу Београда и Приштине постигнут напредак у неким питањима и да се због бриселског дијалога људи осећају сигурније и безбедније.

Вучић је додао да је референдум о независности у Каталонији „покренуо многа питања“ и да Србија на та питања није добила одговоре, али је позвао ЕУ да „не остане тиха, не ћути“ када Србија даје сугестије.

„Не смемо подизати очекивања међу нашим народом након онога што се десило у Каталонији, јер не можемо да се поредимо с већим и снажнијим земљама које су у много бољем положају него што смо ми. Морамо узети у обзир све са чиме се морамо хватати укоштац“, рекао је Вучић.

 

Извор: Бета

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала