Умрли могу да чују глас лекара док их проглашава мртвима

© AFP 2023 / Pedro PARDOЛешеви
Лешеви - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су открили да мозак ради када остатак тела више не показује никакве знаке живота. С друге стране, човек се проглашава мртвим када срце престане да му куца и кад нема разумне шансе да поновно почне да куца. Теоретски то значи да преминули може да чује лекара како га проглашава мртвим.

Било је људи који су умрли, па се вратили, односно престали су да показују знаке живота, проглашени су мртвима и чудесно су оживели. У таквим случајевима знали су касније да причају да су видели светло на крају тунела или своју душу како излази из тела, говорили су да су лебдели изнад себе…

Трудница - Sputnik Србија
Пољакиња родила дете два месеца након смрти

Тим стручњака Медицинског факултета Универзитета Лангоне у Њујорку истраживао је ту тематику кроз студије направљене у САД и Европи. Та истраживања су обухватила људе чије је срце престало да куца, па су се вратили у живот.

„Ти људи су описивали како су гледали лекаре и медицинске сестре док раде и да су слушали све што су говорили. Описивали су стварне догађаје за које нису могли да знају с обзиром да нису били при свести. То су потврдили и медицински радници који су те пацијенте прогласили мртвима, јер су технички били мртви“, објашњава др Сем Парниа, аутор студије.

Стручњаци кажу како мождане ћелије престају са радом неколико сати након што срце престане да куца.

„Једном када се то догоди, крв више не циркулише у мозак, што значи да се функције мозга заустављају. Тада се губе сви мождани матични рефлекси. Мождана кора, која је одговорна за размишљање и обраду информација из пет чула, одмах стаје. То значи да на електричном монитору неће бити откривени мождани таласи унутар 2 до 20 секунди“, каже др Парниа.

То све пак резултује ланчаном реакцијом ћелијских процеса који воде до одумирања можданих ћелија. Међутим, то може да потраје сатима након што срце стане.

 

Извор: 24 сата.хр

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала