Сваки лек може бити и отров, изрека је која се показала тачном и овај пут.
Наиме, научници су открили како биљни додаци прехрани који се често узимају као суплементи за побољшање стања организма не само да могу бити опасни, већ могу и изазвати рак, пише „Ај-Еф-Ел сајенс“.
Наиме, биљни додаци који садрже АА киселину (арахидонска киселина) повезни с карциномом јетре из узорака прикупљених у болницама широм света.
АА киселина се најчешће налази у врстама биљака које у хомеопатији олакшавају зачеће или убрзавају процесе зацељивања.
Студија објављена у часопису „Сајенс транслејшен медисин“ открила је како је чак 78 посто узорака рака прикупљених у Тајвану има разликовну мутацију повезану с изложености АА киселине.
Научни тим прегледао је 98 посто узорака хепатоцелуларног карцинома, најчешћег типа рака јетре и најчешћег узрока смрти код људи с цирозом.
У Кини је пронађено око 47 одсто узорака с „потписима“ АА мутације, у Кореји око 13 одсто, док вредности за САД и Европу износе око 4,8 посто.
Мања учесталост случајева везе између карцинома и АА киселина из биљних додатака у западном свету објашњава се тиме што се у тим деловима света мање троше биљни суплементи с тим саставом.
Научници сада апелују на строжу контролу биљних лекова, провере састава суплемената пре куповине и стављања ознаке упозорења на производ, а неки се чак залажу и за потпуну забрану тих додатака.
Међутим, како је тржиште алтернативних лекова у државама често посве нерегуларно, чини се како је тако нешто немогуће очекивати.
Једно јело од којег се добија рак јетре
Доктор на Тајланду покренуо је нову кампању којом покушава да спречи људе да једу локално јело које их може убити.
Подстакнут смртним случајевима својих пацијената, покушава да едукује људе да постоје огромне опасности од конзумирања обожаваног деликатеса која садржи сирову рибу.
Јело је познато под називом кои пла, а тај јефтин оброк припрема се млевењем сирове рибе и мешањем са зачинима и лимуновим соком и посебно је популарно у најсиромашнијој регији Тајланда, Исану.
Једу га милиони људи, а доказано је како може имати смртоносну нуспојаву — може узроковати појаву рака јетре код оних који га једу.
Бизарно велика појава рака јетре у регији
Проблем није у сировој риби, већ у паразитским црвима који често живе у њима. Ти су паразити толико распрострањени, а јело толико популарно, да је учесталост рака јетре у покрајини Исаан бизарно висока.
У ствари, одговорна је за око 50 одсто свих малигних обољења мушкараца у Исану, у поређењу с појавом рака јетре у свету код мушкараца — која износи 10 одсто.
Међутим, није лако уверити људе да се подвргну тестовима, као што их није лако уверити да их њихово вољено јело сасвим сигурно убија или им барем значајно скраћује живот.
Традиционално се одупиру променама, као и једноставном начину заштите свог здравља — кувањем рибе, што доказано убија паразите, али и уништава толико познат укус.