Кларк се нада да ће се Србија угледати на Црну Гору

© AFP 2022 / TIM SLOANВесли Кларк
Весли Кларк - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пензионисани командант НАТО снага за Европу, Весли Кларк се нада да ће Србија угледати на Црну Гору када је реч о НАТО инеграцијама.

У интервјуу за подгоричке Дневне новине, Кларк је оценио да је Црна Гора најчистији пример вредности као што су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације и подизање стандарда живота, за живот по демократским стандардима.

Подизање црногорске заставе у седишту НАТО-а - Sputnik Србија
Ни НАТО не помаже: Црна Гора не може пречицом у ЕУ

Нада се, казао је, да ће се и Србија угледати на Црну Гору, видети добар пример и следити њен пример, када јереч о НАТО интеграцијама.

„Увек постоји неко ко тражи луку у којој ће покушати да поремети економски развој и стабилност у региону, али суштина је у миру и у томе да људи верују у снажну будућност, да цене свој живот и да увек теже ка бољем“, рекао је Кларк.

Битно је, додао је, да знају да развијена економија доноси запосленост и стабилност.

„А кључ за то лежи у сигурности. Дакле, ваша земља може да допринесе својим гласом, својим примјерима. Црна Гора је најчистији пример вредности као сто су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације, демократских стандарда, подизања стандарда живота…Надам се да ће Србија угледати на Црну Гору, видети ваш пример и следити вас у томе“, навео је Кларк.

То што је, како је рекао, Црна Гора у НАТО пре него у ЕУ, је признање да пре него што достигнете економски развој, морате достићи стабилност и сигурност. Тако да ствари иду правим редом, у правом низу.

Коментаришући однос Србије према НАТО, Кларк је рекао:

„Волео бих када би се људи у Србији погледали и рекли: Знате, наша власт нас је довела до тог екстремног стања. Када сам први пут дошао у бившу Југославију раних 90-их, видео људе у свакој од њених тадашњих република, сви су били слични и сви су говорили истим језиком. И Албанци су говорили српско-хрватски. Па ипак, за сврхе политике све фаул линије су се обновиле, и људи су се поделили, а сав бес је изашао напоље, након чега је дошло до ужасног конфликта. Ипак, верујем да ће на Балкану како време буде пролазило, људи схватити колико заједничког имају и заборавиће невоље из прошлости“.

Он је, преносе Дневне новине, рекао да су силу 1999. године "пре свега користили као последње средство".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала