Убили су Садама и Гадафија, следећа је — Кина

© REUTERS / Jason LeeНовчанице од 100 јуана и 100 долара
Новчанице од 100 јуана и 100 долара - Sputnik Србија
Пратите нас
Предстојећи почетак продаје нафте у јуанима, који је најавила Кина, представља изузетно храбар потез, јер Америка неће одустати од основе своје хегемоније без борбе, каже Макс Кајзер, аутор програма „Кајзер рипорт“ на РТ.
Кинески јуан - Sputnik Србија
Може ли кинески јуан да постане светска валута број 1

Кинески план је храбар, јер су се све земље које су покушавале нешто слично суочиле са „ужасним последицама“, каже Кајзер.

„Садам Хусеин је хтео да тргује нафтом користећи евро па је убијен, Мухамед Гадафи је хтео да својим енергентима тргује у валути која није амерички долар, па је и он убијен“, рекао ја Кајзер.

Кина, са друге стране, има и одлучност и ресурсе да спроведе дедоларизацију, а има и подршку других великих држава које се опиру америчком финансијском картелу као што су Русија и Иран.

„Свака част Кини што је покренула тај пројекат“, каже Кајзер и наводи да се сада са правом спекулише да ће управо Кина бити главни купац у продаји акција саудијске државне нафтне компаније „Арамко“.

Саудијску Арабију је у „дедоларизацијско друштво“ гурнула сама Америка, када је прошле године дозволила преживелима и њиховим рођацима из напада 11. септембра да туже Краљевину због оптужби о умешаности у терористички напад.

Кинески јуан постаје резервна валута - Sputnik Србија
Хоће ли јуан изазвати долар на двобој?

„Постоји снажна мотивација Саудијаца. Доста су задужени и понестаје им готовине. Планирали су да поставе ’Арамко‘ на лондонску или америчку берзу, али их је у томе спречила акција преживелих из 11. септембра, који су са правом указали на Саудијце као узрок терористичког напада“, сматра Кајзер.

Државе широм света уморне су од финансирања америчког војног авантуризма кроз учешће у „Империји дуга“, па постоји велика вероватноћа да ће се прикључити покрету дедоларизације.

Амерички финансијски сектор и војно-индустријски комплекс неће се лако одрећи доларске хегемоније, а Америка ће зато посегнути за својом другом омиљеном алатком — ратом, каже Кајзер.

„Можда ће покренути рат између Јапана и Кине, а можда ће заратити и са Северном Корејом. Америка ће урадити све што може како би задржала долар као светску валуту“, сматра Кајзер.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала