Пометња у ЕУ: Финска признаје Каталонију?

© REUTERS / Yves HermanЉуди у Барселони славе проглашење независнотсти Каталоније 27.10. 2017
Људи у Барселони славе проглашење независнотсти Каталоније 27.10. 2017 - Sputnik Србија
Пратите нас
Финска би могла да постане прва земља која ће званично признати Каталонију као републику, а тај потез би ту скандинавску земљу могао директно да супротстави Европској унији, пише лондонски „Дејли експрес“.
Каталонске заставе и ватромет на прослави проглашења независности Каталоније од Шпаније у Барселони - Sputnik Србија
Каталонија није сама: Јужна Осетија и Корзика уз њу

Посланик из Лапоније Мико Карна најавио је, наиме, да ће у Парламенту Финске поднети предлог да се призна новонастала држава, преноси лист.

Како се подсећа, Карна, који је из редова владајуће Партије центра, коју предводи премијер Јуха Сипила, честитао је Каталонији након што је регионални Парламент у петак изгласао отцепљење од Шпаније.

Ако би Финска званично признала Каталонију као нову државу то би био само још један ударац за ЕУ која је снажно подржала јединствену Шпанију, наводи лист.

„Ако би Финска признала Каталонију, тиме би се наругала Европској унији и њеном одбијању да призна нови статус тог региона“, пише „Дејли експрес“.

Истовремено, указује лондонски дневник, председник Европске комисије Жан Клод Јункер упозорио је да се појављују „пукотине“ у оквиру ЕУ због потреса у Каталонији које доводе до расцепа у Унији.

Учесници акције за очување јединства Шпаније у Барселони - Sputnik Србија
Каталонија у фотофинишу — Власти: Нећемо седети скрштених руку

Влада Шкотске је такође упутила поруку подршке, наводећи да Каталонија „мора да има“ право да одреди властиту будућност.

Званични Единбург је саопштио да „поштује и разуме“ став Владе Каталоније, а централну Владу Шпаније критиковао је због „одбијања дијалога“.

„Дејли експрес“ пише да би и Аргентина могла формално да призна „републику Каталонију“.

Посланик из редова аргентинских социјалиста Хуан Карлос Ђордано, који заступа провинцију Буенос Ајрес, рекао је да ће у Парламенту поднети предлог да та јужноамеричка земља призна Каталонију.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала