Мушкарце убија крв трудница

© Фото : CC0 Creative CommonsПар, трудница
Пар, трудница - Sputnik Србија
Пратите нас
После трансфузије крви добијене од садашњих или некадашњих трудница, укупно је умрло 3.969 болесника. Главни узрок била је акутна озледа плућа директно повезана с трансфузијом.

Научници из „Санквин рисрча“ открили су да су трансфузије крви од донора трудница биле повезане с повећаним ризиком смртности код мушких приматеља, за разлику од жена где није било никаквих последица.

Празна колевка - Sputnik Србија
Сва лица беле куге: Наталитет, стерилитет, бирократија...

Истраживање је обухватило 31.118 пацијената који су примили 59.320 трансфузија црвених крвних ћелија у раздобљу од 2005. до 2015. године у главним болницама у Холандији. Упоређујући стопе преживљавања приматеља, пронашли су „статистички значајно повећање морталитета код мушких пацијента који су трансфузијом примили црвене крвне ћелије“.

После трансфузије крви добијене од садашњих или некадашњих трудница, укупно је умрло 3.969 болесника, при чему је главни узрок била акутна озледа плућа директно повезана с трансфузијом.

Истраживачи су открили да су мушкарци млађи од 50 година, који су примили овакву трансфузију, имали 1,5 пута већу шансу да ће умрети у року од три године.

Научници сматрају да је овај повишени ризик од смрти последица антитела које труднице стварају за време трудноће.

Трудноћа - Sputnik Србија
Абортус у време беле куге

„Повезаност између повећане смртности код мушких пацијената који су примили трансфузију од жена које су биле трудне указује на могући механизам утемељен на имунолошким променама које се јављају током трудноће“, рекао је др Рутгер Миделбург из „Санквин рисeрча“, извештава „Телеграф“.

Постоји и алтернативно објашњење које се темељи на разлици у количини железа између жена које су прошле трудноћу и мушкараца. Нека истраживања показују да постоји и разлика у црвеним крвним ћелијама између полова, напоменуо је он.

У случају да се у новим истраживањима покажу исте последице трансфузије крви од донора садашњих или пређашњих трудница, то би могло значити да ће се догодити велике промене у трансфузионој медицини. Резултати истраживања су објављени у „Журналу америчке медицинске асоцијације“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала